Πόσο μόλυναν οι πυρκαγιές του καλοκαιριού την ποιότητα του αέρα

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Σιβηρία, ΗΠΑ και Τουρκία προκάλεσαν ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος.

Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν φέτος ρεκόρ σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περιοχές στη Σιβηρία, στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Αυτό αναφέρει η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πυροδότησε ασυνήθιστα μεγάλες πυρκαγιές σε αυτά τα τμήματα του πλανήτη. Οι πυρκαγιές εξέπεμψαν 1,76 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2021.

Κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν χειρότερα από τις άλλες κατέγραψαν τις υψηλότερες εκπομπές από πυρκαγιές στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία στη βάση δεδομένων του Κοπέρνικου, το 2003. Σε αυτές περιλαμβάνονται τμήματα της Γιακουτίας, στη Σιβηρία, η Τουρκία, η Τυνησία και οι δυτικές ΗΠΑ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων από τις πυρκαγιές δεν ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2003, όμως η υπηρεσία εκτιμά ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν όσο ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η Γιακουτία, στη βορειοανατολική Σιβηρία, παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από δασικές πυρκαγιές από το 2003, ενώ στη δυτική Σιβηρία ο «τεράστιος αριθμός» πυρκαγιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-21.

Στη Βόρεια Αμερική, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, στον Καναδά και στις βορειοδυτικές ΗΠΑ εξέπεμψαν περίπου 83 εκατομμύρια τόνους CO2, με τεράστια νέφη καπνού να περνούν τον Ατλαντικό και να φτάνουν στην Ευρώπη. Η πυρκαγιά Ντίξι της Καλιφόρνιας, που κατέστρεψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας.

Στη Μεσόγειο, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι πυροδότησε μεγάλες φωτιές σε χώρες όπως η Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με τις φονικές πυρκαγιές στην Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις χώρες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος, η ποιότητα του αέρα της περιοχής επιδεινώθηκε, καθώς οι φωτιές αύξησαν τα επίπεδα των βλαβερών για την υγεία σωματιδίων.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ