Πόσο οικολογικά ψωνίζουμε;

Τα προϊόντα τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη πρόκειται να λάβουν περιβαλλοντική βαθμολογία για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν βιώσιμες επιλογές στο σούπερ μάρκετ.

Ένα νέο σύστημα με φωτεινούς σηματοδότες θα δίνει στα προϊόντα διατροφής οικολογική βαθμολογία και θα ενημερώνει μ’ αυτόν τον τρόπο τους καταναλωτές. Οι περιβαλλοντικές βαθμολογίες στην πρόσοψη της συσκευασίας θα δοκιμαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο, με σκοπό να επεκταθούν σε όλη την Ευρώπη το 2022.

Τα προϊόντα, όπως το κρέας, το γάλα και τα λαχανικά, θα βαθμολογούνται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη χρήση νερού από το αγρόκτημα μέχρι το σούπερ μάρκετ. Οι βαθμολογίες θα βασίζονται στην ατομική αξία ενός προϊόντος και όχι σε μια γενική βαθμολογία για έναν τύπο τροφίμου.

Οι ετικέτες θα μοιάζουν με τα αυτοκόλλητα που ήδη χρησιμοποιούνται από τους κατασκευαστές για να εμφανίζουν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι, ζάχαρη, λίπος και θερμίδες. Τα προϊόντα θα βαθμολογούνται από το Α* έως το G, καθώς και με κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα.

Πώς θα είναι τα νέα οικολογικά σήματα για τα τρόφιμα.

Το σύστημα θα εποπτεύεται από μια νέα ευρωπαϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση με την ονομασία Foundation Earth, η οποία ξεκίνησε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να περιηγηθούν στις μπερδεμένες και ενίοτε αντιφατικές πληροφορίες που περιβάλλουν το θέμα της βιωσιμότητας των τροφίμων.

Το σύστημα θα δοκιμαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από μάρκες όπως η M&S, η Costa Coffee και η εταιρεία παράδοσης βιολογικών τροφίμων Abel & Cole. Η πιλοτική εφαρμογή θα περιλαμβάνει προϊόντα με καλές και κακές αξιολογήσεις για να διαπιστωθεί αν οι άνθρωποι αλλάζουν τις αγοραστικές τους συνήθειες. Το Foundation Earth στοχεύει στην πλήρη ευρωπαϊκή εξάπλωση του συστήματος αξιολόγησης το 2022.

Μια τέτοια διαφάνεια, πιστεύουν οι υποστηρικτές, θα ενθαρρύνει τις αλυσίδες εφοδιασμού να γίνουν πιο πράσινες. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας εάν τα έθνη πρόκειται να επιτύχουν τους νομικά δεσμευτικούς κλιματικούς στόχους: σύμφωνα με τη διακυβερνητική επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η βιομηχανία τροφίμων ευθύνεται για το 37% των παγκόσμιων αερίων του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το σενάριο “business-as-usual”, το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί κατά 30% έως το 2050.

Ο καθηγητής Chris Elliott, πρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής του ιδρύματος, δήλωσε: «Η ανάπτυξη ενός πιο διαφανούς, βιώσιμου παγκόσμιου συστήματος εφοδιασμού τροφίμων έχει τεράστια σημασία για την υγεία του πλανήτη μας και την υγεία όλων των πολιτών».

 

Πηγή: fivemedia.com