Πώς η αναδάσωση θα αυξήσει τις βροχές;

Η φύτευση νέων δέντρων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα έχει και μια επιπρόσθετη επίπτωση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αναδάσωση θα μπορούσε να αυξήσει τις βροχοπτώσεις στην Ευρώπη κατά μέσο όρο 7,6% το καλοκαίρι, αντισταθμίζοντας ενδεχομένως μέρος της ξηρασίας που προβλέπεται να προκαλέσει η κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι η αναδάσωση μπορεί να επιδεινώσει την αύξηση των χειμερινών βροχοπτώσεων.

Η αναδάσωση χρειάζεται προσεκτικό σχεδιασμό, καθώς τα δέντρα χρειάζονται δεκαετίες για να αναπτυχθούν και καθώς αλληλεπιδρούν με τόσο πολύπλοκο τρόπο. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να δούμε αυξημένες βροχοπτώσεις από την αναδάσωση, μπορεί επίσης να δούμε μειωμένη απορροή και διαθεσιμότητα νερού, καθώς τα δέντρα συνήθως εξατμίζουν περισσότερο νερό από ό,τι οι καλλιέργειες ή το γρασίδι.

Μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα μπορούσε να αναδασωθεί (πράσινο = περιοχές με ρεαλιστικές δυνατότητες αναδάσωσης)

Μεγάλη σημασία έχει επίσης το είδος του δέντρου που θα φυτευτεί, εξετάζοντας αν θα μπορέσει να αντέξει τις υψηλότερες θερμοκρασίες ή αν είναι ανθεκτικό απέναντι σε παθογόνα είδη που προβλέπεται να αυξηθούν με την κλιματική αλλαγή. Αν προϋποθέσεις όπως αυτές δεν πληρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, τότε η αναδάσωση μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Επομένως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αξιολογούν διεξοδικά και προσεκτικά κάθε είδους λύση που βασίζεται στη φύση, προτού ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα που μπορεί να μην προσφέρει μακροπρόθεσμα κανένα όφελος. «Φύτεψε ένα δέντρο παραπάνω», αλλά με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο και τόπο!

 

Πηγή: www.theconversation.com