Ρεκόρ ανακύκλωσης για την Κίμωλο

51.142 πλαστικές φιάλες από τις 9 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου!

Μια εντυπωσιακή πρωτιά στην ανακύκλωση πλαστικών φιαλών κατέγραψε στα τέλη του καλοκαιριού το πανέμορφο νησί της Κιμώλου. Συνολικά 51.242 άδειες πλαστικές φιάλες νερού και αναψυκτικών συλλέχθηκαν μέσα σε μόλις 28 μέρες, αντί να καταλήξουν στα κοινά απορρίμματα. Πρόκειται για έναν αριθμό πλαστικών μπουκαλιών, ο οποίος αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 50% όλων των πλαστικών συσκευασιών νερού και αναψυκτικών, που καταναλώθηκαν στην Κίμωλο, από τις 9 Αυγούστου, μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου.

Η δράση έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Whywasteme», που στόχο έχει τη μεγιστοποίηση της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης των πλαστικών συσκευασιών από PET στα μικρά νησιά. Εφαρμόζοντας έναν σχεδιασμό στρατηγικής τοποθέτησης συλλεκτών στα σημεία πώλησης και κατανάλωσης νερού και αναψυκτικών και κινητοποιώντας τόσο τους επιχειρηματίες όσο και το κοινό, το Whywasteme έφερε αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Στην πιλοτική εφαρμογή συμμετείχε σχεδόν όλο το νησί, συγκεκριμένα 57 επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, το F/B Οσία Μεθοδία, οι βάρκες της Πολυαίγου, οι κάτοικοι και φυσικά οι επισκέπτες. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας διανεμήθηκαν στις επιχειρήσεις εστίασης και σε μονάδες φιλοξενίας ειδικοί οικολογικοί σάκοι για την ξεχωριστή συλλογή άδειων πλαστικών φιαλών νερού και αναψυκτικών. Επίσης, σε σημεία του νησιού με μεγάλη κίνηση τοποθετήθηκαν δέκα κάδοι συλλογής άδειων φιαλών.

Είναι η πρώτη φορά, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που σε μία νησιωτική περιοχή γίνεται εφικτή η συλλογή μιας τόσο μεγάλης ποσότητας πλαστικών φιαλών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των επιχειρήσεων της περιοχής. Ο αριθμός των πλαστικών μπουκαλιών που ανακυκλώθηκαν αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% όλων των πλαστικών συσκευασιών νερού και αναψυκτικών που καταναλώθηκαν στο νησί το συγκεκριμένο διάστημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ. 

Η ποσότητα που συλλέχθηκε έχει ήδη προωθηθεί προς ανακύκλωση στην Αττική. Το «Whywasteme» υλοποιήθηκε και χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, από την ομώνυμη ελληνική start-up σε επίσημη συνεννόηση με το Δήμο Κιμώλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ