Ρεκόρ φωλιών από τις καρέτα-καρέτα λόγω της πανδημίας

Ευτυχώς που το 2020 είχε και μερικά καλά νέα. Ρεκόρ αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, διαπιστώθηκε στη Ζάκυνθο…

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου έκανε λόγο για νέο ρεκόρ φωλιών, σημειώνοντας πως τα τελευταία πέντε χρόνια, παρατηρήθηκε μια σημαντική αυξητική τάση.

Ρεκόρ ωοτοκίας
Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι το μέρος προστατεύεται εδώ και 20 χρόνια αφετέρου στη μη ύπαρξη παραγόντων που διαταράσσουν την αναπαραγωγή τους, όπως ξαπλώστρες, ομπρέλες, μουσική, φώτα και ανθρώπινη παρουσία, λόγω της πανδημίας.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ -Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας-, είναι ο φορέας που διεξάγει το πρόγραμμα παρακολούθησης της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα – Καρέτα. Στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και με την πολύτιμη βοήθεια ερευνητών και εθελοντών που καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές, καταφέρνει να εξάγει σημαντικά επιστημονικά δεδομένα σε ετήσια βάση.

Η πανδημία λοιπόν, άφησε πίσω της τις ιδανικές συνθήκες για να υπάρξει ρεκόρ φωλιών, που ανέρχονται πλέον στις 1.550 και εκτιμάται πως από αυτές θα βγουν 150.000 χελωνάκια!

Πηγή: lifo.gr