Σήμα κινδύνου για τη ρύπανση των θαλασσών

Το καμπανάκι κινδύνου για την πλαστική ρύπανση στις θάλασσες και τις τραγικές επιπτώσεις που έχει τόσο στη θαλάσσια βιοποικιλότητα όσο και στην υγεία των ανθρώπων, χτύπησε ο «Νέος Πρωταθλητής της Γης» του ΟΗΕ, πρέσβης για τη Μεσογειακή Ακτή του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ και συνιδρυτής και διαχειριστής της «ΕΝΑΛΕΙΑ», Λευτέρης Αραπάκης.

«Μιλάμε για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, που πράγματι είναι τρομακτικοί, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής των ωκεανών και του αέρα. Ίσως η μεγαλύτερη απειλή να είναι η πλαστική ρύπανση η οποία περνάει μέσα στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Γιατί, το περιβάλλον θα μπορέσει να βρει τον τρόπο να επιβιώσει, αλλά η ανθρωπότητα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει αν δεν δράσει άμεσα και συντονισμένα, πριν δημιουργηθούν μη αναστρέψιμοι κίνδυνοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραπάκης μιλώντας στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Όπως τόνισε, «τα δίχτυα στη θάλασσα είναι το πιο συχνό φαινόμενο πλαστικής ρύπανσης». «Κάθε χρόνο συγκεντρώνουμε δεκάδες τόνους δίχτυα. Φανταστείτε ότι θέλει 6 αιώνες για να αποσυνθετηθεί το πλαστικό δίχτυ», σημείωσε. Ενδεικτικά είναι και τα όσα μετέφερε από τις εμπειρίες της ΜΚΟ «ΕΝΑΛΕΙΑ» που δραστηριοποιείται στο καθαρισμό της θαλάσσιας ρύπανσης. «Σε δυόμιση χρόνια πήγαμε σε 27 λιμάνια της Μεσογείου, είχαμε πάνω από 300 αλιευτικά σκάφη και συνεργαστήκαμε συνολικά με 1.200 ψαράδες καθαρίζοντας κάθε μέρα τη θάλασσα της Μεσογείου από τα πλαστικά. Κάθε εβδομάδα μαζεύουμε περίπου 5.000 κιλά πλαστικό από τις θάλασσες», τόνισε και πρόσθεσε: «Τον περασμένο Ιούνιο, λάβαμε μέρος σε δράσεις καθαρισμού σε 7 λιμάνια της χώρας και βγάλαμε πάνω από 14.000 κιλά πλαστικών.

Έμφαση έδωσε ο κ. Αραπάκης στην ένταξη του πλαστικού στην κυκλική οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που κάνουμε απλώς μας δίνει χρόνο. Είναι σαν να βάζουμε ένα κουβά νερό για να βγάλουμε το νερό από το πλοίο που έχει μια τρύπα και βουλιάζει. Όμως για να λύσουμε το πρόβλημα πρέπει να κλείσουμε την τρύπα. Η λύση είναι να ενταχθεί το πλαστικό υλικό στην κυκλική οικονομία. Στην Κένυα καθαρίζαμε κάθε μήνα χιλιάδες πλαστικού, τα οποία ανακυκλώνονταν και γίνονταν τούβλα για χτίσιμο».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Αραβώσης διαβεβαίωσε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει ειδικός άξονας για προγράμματα προστασίας της βιοποικιλότητας της Μεσογειακής θάλασσας και στις επιχειρηματικές δράσεις για αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας.

Πηγή: Ημερησία