Σήμα κινδύνου για το Δάσος του Αμαζονίου

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου πλησιάζει ένα «κρίσιμο σημείο», μετά το οποίο δέντρα μπορεί να αφανίζονται μαζικά, σύμφωνα με ερευνητές.

Νέα ανάλυση, που βασίζεται σε δορυφορικές παρατηρήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών, δείχνει ότι πάνω από το 75% του ανέγγιχτου δάσους στον Αμαζόνιο, έχει χάσει την ισορροπία του από τις αρχές του 2000. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει από ξηρασίες και πυρκαγιές.

Αυτό καταγράφεται σε μεγαλύτερο βαθμό σε περιοχές κοντά σε φάρμες, δρόμους και αστικές περιοχές. Η μελέτη δεν προβλέπει πότε θα μπορούσε να φτάσει ο Αμαζόνιος στο σημείο καμπής. Όμως, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι μέχρι να εντοπιστεί το έναυσμα, θα είναι πολύ αργά για να σταματήσει.

Μόλις πυροδοτηθεί, το τροπικό δάσος θα μπορούσε να μετατραπεί σε βοσκοτόπι μέσα σε λίγες δεκαετίες το πολύ, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και επιταχύνοντας περαιτέρω την άνοδο της θερμοκρασίας. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιες επιπλοκές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο αυτής, μελετήθηκαν τα δορυφορικά δεδομένα για τη βλάστηση στο ανέγγιχτο δάσος, από το 1991 έως το 2016. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα τελευταία 20 χρόνια περιοχές που είχαν πληγεί από ξηρασίες ή φωτιές χρειάστηκαν σημαντικά περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν, σε σύγκριση με το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι γίνεται πιο αδύναμη η διαδικασία της αποκατάστασης.

Πηγή: BBC