Σε κίνδυνο εξαφάνισης το μέλι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής 

Καταστροφική χρονιά υπήρξε το 2021 για την παραγωγή μελιού σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η παραγωγή μελιού περιορίστηκε ανησυχητικά φέτος εξαιτίας των πολλαπλών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.Υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν παραχθεί από 7 μέχρι 9.000 τόνοι μέλι, που θα αποτελέσει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ. 

Οι εκτεταμένες περίοδοι παγετού, κρύου και βροχής σε διάφορες περιοχές εμπόδισαν την άνθηση των φυτών, η οποία περιορίστηκε σημαντικά κάτι που είχε καταστροφικό αποτέλεσμα στην παραγωγή σύμφωνα με την Ένωση Μελισσοκόμων Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 παράγονταν κατά μέσο όρο περίπου 35.000 τόνοι μελιού, έκτοτε η παραγωγή καταποντίστηκε το 2013 στους 15.000 τόνους, στους 9.000 το 2016 και φέτος το αρνητικό ρεκόρ είναι σχεδόν σίγουρο. 

Το πρόβλημα είναι εκτεταμένο σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως και η χώρα μας. Στην Ελλάδα, που πέρα από τις καιρικές συνθήκες έχει να αντιμετωπίσει και τις καταστροφικές πυρκαγιές αναμένεται να χάνονται πάνω από 10.000 τόνοι μέλι το χρόνο για τα επόμενα χρόνια εξαιτίας των πυρκαγιών. 

Οι αποικίες των μελισσών επηρεάζονται πανευρωπαϊκά από την κλιματική αλλαγή καθώς υπάρχει εισβολή των γιγάντιων ασιατικών σφηκών, οι οποίες επιτίθενται στα μελίσσια και κατασπαράζουν τις ίδιες τις μέλισσες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι εισαγωγές μελιού από την Κίνα, το οποίο όμως έχει προσθήκη ζάχαρης και δεν είναι φυσικό.

 

Πηγή: euronews