Σε κίνδυνο οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας

Οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας γίνονται «μικρότεροι και πιο σκελετικοί» λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι πολλοί από τους παγετώνες θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια δεκαετία, καθώς υπάρχει συνεχής απώλεια χιονιού και πάγου.

Κάθε χρόνο, το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας για το Νερό και την Ατμόσφαιρα (Niwa), το Πανεπιστήμιο Victoria του Wellington και το αρμόδιο Τμήμα Διατήρησης συγκεντρώνουν χιλιάδες αεροφωτογραφίες των παγετώνων προκειμένου να μετρήσουν το υψόμετρο της γραμμής χιονιού. Επίσης ελέγχουν πόσο από το χιόνι του προηγούμενου χειμώνα, που καλύπτει κάθε παγετώνα, έχει απομείνει.

Αυτή η γραμμή χιονιού, γνωστή και ως το ισοζύγιο του υψόμετρου της γραμμής του χιονιού (ELA), επιτρέπει στους επιστήμονες να αξιολογήσουν την «υγεία» του παγετώνα.  Εάν το μέγεθος του παγετώνα έχει μειωθεί, τότε η γραμμή θα είναι υψηλότερη, επειδή παραμένει λιγότερο χιόνι για το χειμώνα. Οι παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας είχαν χάσει μάζα την τελευταία δεκαετία, δήλωσε η Δρ Lauren Vargo από το Πανεπιστήμιο Victoria.

Η χώρα αντιμετωπίζει συχνότερες ακραίες θερμοκρασίες, τέσσερις έως πέντε φορές πιο ακραίες από ό,τι θα αναμενόταν σε ένα κλίμα χωρίς μακροπρόθεσμη θέρμανση, ανέφερε η Niwa τον Ιανουάριο, ενώ το 2021 ήταν η θερμότερη χρονιά της Νέας Ζηλανδίας που έχει καταγραφεί ποτέ. Την περασμένη εβδομάδα, η Ανταρκτική κατέγραψε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, υψηλότερη από τις αναμενόμενες για την εποχή.

Η μακροπρόθεσμη εναέρια έρευνα ξεκίνησε το 1977, δίνοντας ένα οπτικό χρονοδιάγραμμα, για το πόσο έχουν υποχωρήσει οι παγετώνες. Από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, το παγκόσμιο κλίμα έχει θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου και εκτιμάται ότι από τις Νότιες Άλπεις έχει χαθεί περισσότερο από το ένα τρίτο του όγκου του πάγου.

Οι παγετώνες είναι μια σημαντική αποθήκη γλυκού νερού. Επίσης, λειτουργούν ως προστατευτικά μέτρα κατά της ξηρασίας. Ο πάγος δε, που εξαφανίζεται συμβάλλει επίσης στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Πηγή: Guardian