Σε κίνδυνο οι πυραμίδες

Λίγοι γνωρίζουν ότι το Σουδάν φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό πυραμίδων. Τώρα οι αμμοθύελλες τις απειλούν.

Η λέξη “πυραμίδα” είναι συνώνυμη με την Αίγυπτο, αλλά στην πραγματικότητα το γειτονικό Σουδάν φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στον κόσμο συλλογή από αυτές τις εντυπωσιακές αρχαίες κατασκευές.

Ξεκινώντας γύρω στο 2500 π.Χ., ο αρχαίος πολιτισμός των Νούβιων του Σουδάν άφησε πίσω του περισσότερες από 200 πυραμίδες που υψώνονται μέσα από την έρημο και περιέχουν παρεκκλήσια και ταφικούς θαλάμους διακοσμημένους με απεικονίσεις και επιγραφές . Παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερες από τις διάσημες αιγυπτιακές πυραμίδες της Γκίζας, οι πυραμίδες της Νουβίας είναι εξίσου υπέροχες και πολιτιστικά πολύτιμες.

Κινούμενη άμμος

Σήμερα οι αμμοθύελλες και οι μετακινούμενοι αμμόλοφοι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τα αρχαία μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς του Σουδάν. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, και μάλιστα είχε καταγραφεί χιλιάδες χρόνια πριν.

Σήμερα όμως η απειλή έχει επιδεινωθεί από την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει κάνει τη γη πιο άνυδρη και τις αμμοθύελλες πιο συχνές. Ενώ ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η μετακίνηση της άμμου βοηθά στη διατήρηση των αρχαίων αντικειμένων από τους κλέφτες, είναι γνωστό ότι είναι επιζήμια για τις ανασκαφές, καθώς τις θάβει ξανά κάτω από την έρημο. Η άμμος που φυσάει από τον άνεμο διαβρώνει επίσης τις ευαίσθητες λιθοδομές και τα γλυπτά.

Η κινούμενη άμμος όχι απλά καταστρέφει πολιτιστικά μνημεία και θησαυρούς αλλά είναι ικανή να ‘’καταπιεί’’ ολόκληρους οικισμούς.

 

Πηγή: www.theprint.in