Σε ποια θερμοκρασία ο καιρός γίνεται πρόβλημα

Όταν η ακραία ζέστη γίνεται πιο συχνή και οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως συμβαίνει σήμερα στον Καναδά και τις βορειοδυτικές περιοχές της Αμερικής, το φυσιολογικό στρες αυξάνεται στους ανθρώπους, τα ζώα και τις καλλιέργειες.

Ο καθηγητής Senthold Asseng, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Γεωργικών Συστημάτων στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), παρέχει μια επισκόπηση των στρατηγικών προσαρμογής.

«Μελετήσαμε ποιες θερμοκρασίες είναι προτιμότερες και ποιες επιβλαβείς για τον άνθρωπο, τα βοοειδή, τους χοίρους, τα πουλερικά και τις γεωργικές καλλιέργειες και διαπιστώσαμε ότι είναι εκπληκτικά παρόμοιες», λέει ο Senthold Asseng, καθηγητής Ψηφιακής Γεωργίας στο TUM. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προτιμώμενες θερμοκρασίες κυμαίνονται από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Πότε γίνεται πολύ η ζέστη για τον άνθρωπο;

Σε υψηλή υγρασία, η ήπια θερμική καταπόνηση για τον άνθρωπο αρχίζει περίπου στους 23 βαθμούς Κελσίου και σε χαμηλή υγρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου. «Εάν οι άνθρωποι εκτεθούν σε θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών Κελσίου σε εξαιρετικά υψηλή υγρασία ή άνω των 45 βαθμών Κελσίου σε εξαιρετικά χαμηλή υγρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να αποβεί μοιραίο», λέει ο καθηγητής Asseng.

«Κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων καύσωνα με θερμοκρασίες πολύ πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου, όπως αυτά που παρατηρούνται σήμερα στη βορειοδυτική ακτή των ΗΠΑ και στον Καναδά, οι άνθρωποι χρειάζονται τεχνική υποστήριξη, για παράδειγμα με τη μορφή κλιματιζόμενων χώρων».

πηγή: www.eurekalert