Σε 20 χρόνια μπορούν να αναγεννηθούν τα τροπικά δάση

Τα τροπικά δάση μπορούν να αναζωογονηθούν με εκπληκτική ταχύτητα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι τα τροπικά δάση έχουν τη δυνατότητα να αναγεννηθούν σχεδόν πλήρως εάν μείνουν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο, όμως για περίπου 20 χρόνια.

Αυτό οφείλεται σε έναν πολυδιάστατο μηχανισμό με τον οποίο η παλιά δασική χλωρίδα και πανίδα βοηθούν την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς δασών, μια φυσική διαδικασία γνωστή ως «δευτερεύουσα διαδοχή».

Αυτά τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Science, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της κλιματικής κατάρρευσης και να παράσχουν παράλληλα, χρήσιμες συμβουλές για το πώς να ενεργήσει ο άνθρωπος στη συνέχεια.

Αυτή η ιδέα της φυσικής αναγέννησης συχνά αγνοείται υπέρ των δενδροφυτεύσεων, αλλά σύμφωνα με τον Lourens Poorter, καθηγητή λειτουργικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Wageningen στην Ολλανδία και κύριο συγγραφέα της εργασίας, η ιδέα αυτή συχνά αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις φυτεύσεις δέντρων για αποκατάσταση.

Το μήνυμα που προκύπτει είναι ότι δεν χρειάζεται απαραίτητα να φυτέψουμε περισσότερα δέντρα όταν η φύση το κάνει μόνη της, είπε ο Poorter. Οι ερευνητές εξέτασαν συγκεκριμένα τι συμβαίνει με τη γη των τροπικών δασών που έχει χρησιμοποιηθεί για γεωργία ή άλλους σκοπούς και στη συνέχεια εγκαταλείπεται.

Διαπίστωσαν ότι το παλιό τμήμα του δάσους, συμπεριλαμβανομένου κάποιου γόνιμου εδάφους, τυχόν υπολειμματικών δέντρων, σπόρων και άλλων μπορούν να ανακτήσουν τη βλάστησή τους, δημιουργώντας ένα θρεπτικό οικοσύστημα που θα αρχίσει να αναπτύσσεται νέο δάσος.

Το έδαφος χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια για να επανέλθει στην προηγούμενη κατάστασή του, η φυτική κοινότητα και η ζωική βιοποικιλότητα χρειάζονται 60 χρόνια και η συνολική βιομάζα χρειάζεται συνολικά 120 χρόνια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Αλλά συνολικά, τα τροπικά δάση μπορούν να επιστρέψουν στο 78% περίπου της παλαιάς ανάπτυξής τους σε μόλις 20 χρόνια.

Πηγή: Guardian