Σοκολάτα: Γλυκιά αλλά όχι και ηθική απόλαυση

Ένας νέος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι η αγαπημένη σας μπάρα είναι μια ηθική απόλαυση!

Η σοκολάτα θεωρείται ευρέως ως μια προσιτή και ουσιαστικά ακίνδυνη απόλαυση – μια τροφή παρηγοριάς, γιορτής και χαράς. Αλλά αποτελεί επίσης μέρος μιας παγκόσμιας βιομηχανίας αξίας 72 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως με ανησυχητικό ιστορικό κοινωνικής και περιβαλλοντικής βλάβης. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιοτεχνολογία θα μπορούσε να φέρει νέους όρους στο εμπόριο κακάο με οφέλη για τους καλλιεργητές.

Εκτιμάται ότι σήμερα υπάρχουν περίπου δύο εκατομμύρια παιδιά , θύματα εμπορίας ανθρώπων που εργάζονται σε φάρμες κακάο στη δυτική Αφρική.

Η υψηλή ζήτηση για προϊόντα σοκολάτας και η ασταθής τιμή του κακάο σημαίνει ότι ορισμένοι έμποροι επιδιώκουν να αγοράζουν φθηνότερους κόκκους από αποψιλωμένες περιοχές και φυτά χαμηλότερης ποιότητας. Αυτό επηρεάζει τις τιμές και τις πρακτικές των νόμιμων αγροτών, μειώνοντας τα κέρδη βιωσιμότητας που έχουν επιτευχθεί.

Μέχρι στιγμής, τα συστήματα πιστοποίησης όπως το Fairtrade, τα οποία αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της υπεύθυνης προμήθειας, φαίνεται να έχουν αποτύχει. Ορισμένες γνωστές μάρκες σοκολάτας, όπως η KitKat, η οποία έχει εγκαταλείψει τις ηθικές ετικέτες.

Τι είναι το «αποτύπωμα» της σοκολάτας;

Η έρευνά μας δείχνει ότι η λύση θα μπορούσε να είναι εφικτή, με ένα αξιόπιστο σύστημα που θα παρακολουθεί το ταξίδι από τα κακαόδεντρα μέχρι τη σοκολάτα στο ψυγείο μας.

Αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί “βιοδείκτες”, οι οποίοι είναι σαν βιοχημικά δακτυλικά αποτυπώματα που εξάγονται από το DNA του φυτού. Οι βιοδείκτες στους κόκκους του κακάο είναι τόσο ανθεκτικοί που μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και στις βιομηχανικές διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σοκολάτας. Αυτό επιτρέπει την ταυτοποίηση των κόκκων ενός μεμονωμένου αγροκτήματος από ένα μείγμα κόκκων διαφορετικής προέλευσης στο τελικό προϊόν.

Η μέθοδος που έχει δοκιμαστεί με επιτυχία αν και όχι εκτεταμένα για την ώρα, εντοπίζει από τα φυτά σε μεμονωμένα αγροκτήματα μέχρι τα προϊόντα σοκολάτας που φτάνουν σε εμάς. Εάν δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με επαρκή δείγματα, θα μπορούσαμε στο μέλλον να γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση των υλικών της σοκολάτα, από το αγρόκτημα, μέχρι το σπίτι μας.  Με αυτόν τον τρόπο οι παραγωγοί σοκολάτας και οι πελάτες θα γνώριζαν ακριβώς από πού προέρχεται η πρώτη ύλη της σοκολάτας τους.

Πηγή: fivemedia.com