Στο Μιλάνο οι πολυκατοικίες είναι ένας πράσινος παράδεισος

Ο αρχιτέκτονας Stefano Boeri έφτιαξε μια πολυκατοικία από 300 διαμερίσματα και 21,000 δέντρα!

“Όταν ήμουν παιδί, συνήθιζα να διαβάζω ένα μυθιστόρημα του Italo Calvino, με τίτλο “Ο βαρόνος στα δέντρα”. Ήταν η ιστορία ενός νεαρού δούκα που αποφάσισε, όταν ήταν 12 ετών, να εγκαταλείψει την οικογένειά του και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ζώντας στο κλαδί ενός δάσους”, εξομολογείται ο αρχιτέκτονας που φέρνει στο προσκήνιο την αστική αναδάσωση.

Ίσως το βιβλίο του Καλβίνο να υπήρξε για τον Boeri ο καταλυτικός παράγοντας για μια δια βίου εμμονή που τον οδήγησε στο σχεδιασμό του πρώτου κάθετου δάσους στον κόσμο.

Χτίζοντας ένα δάσος στον ουρανό

Το Bosco Verticale – ένα ζευγάρι κατοικιών που βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Porta Nuova του Μιλάνο – φιλοξενεί πάνω από 21.000 δέντρα, θάμνους και αιωνόβια φυτά.

Η βλάστηση μετατρέπει κατά μέσο όρο 44.000 κιλά διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα μετριάζει την ηχορύπανση. Οι δύο πολυκατοικίες είναι πλήρως αυτάρκεις, χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια από ηλιακούς συλλέκτες και φιλτραρισμένα λύματα για τη διατήρηση της φυτικής ζωής των κτιρίων. Στο κτήριο στεγάζονται επίσης 300 μη φυτικοί ένοικοι – οι κάτοικοι των διαμερισμάτων.

Για τον Boeri, η δουλειά του είναι ένας τρόπος επαναπροσδιορισμού της πόλης που γεννήθηκε.

“Το Μιλάνο θεωρούνταν μια γκρίζα πόλη, βιομηχανική, ασπρόμαυρη λίγο-πολύ τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Έτσι, είναι πραγματικά κάτι αρκετά καινούργιο, αυτή η εκπληκτική έκρηξη των φυτών”, όπως λέει ο ίδιος. 

Ο σχεδιασμός του κέρδισε το “2014 International Highrise Award” αλλά και το “2015 Best Tall Building Worldwide”. Ενώ, έχει εμπνεύσει και μια νέα γενιά έργων αστικής αναδάσωσης και δόμησης σε όλο τον κόσμο. Κάποια από τα σπουδαιότερα παραδείγματα αυτής της νέας τάσης είναι τα One Central Park του Jean Nouvel στο Σίδνεϊ, ο πύργος Agora Garden Tower του Vincent Callebaut στην Ταϊπέι και το υβριδικό συγκρότημα τοπίου Zaryadye Park της Diller Scofidio + Renfro στη Μόσχα.

“Προσπαθώ να προωθήσω την αστική δασοπονία γιατί αυτό χρειαζόμαστε”, λέει ο Boeri, αναφερόμενος στα περιβαλλοντικά οφέλη της ενσωμάτωσης της φύσης στα αρχιτεκτονικά έργα.

Κτήρια όπως αυτά αποτελούν πλέον “μία από τις προτεραιότητες των δημόσιων πολιτικών στις μεγάλες πόλεις”, λέει ο Boeri, ο οποίος πρόσφατα ολοκλήρωσε τις εργασίες στον πύργο κοινωνικής κατοικίας Trudo Vertical Forest στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

Το συγκεκριμένο κτίριο περιλαμβάνει 125 μικρά διαμερίσματα που προορίζονται για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, τα οποία περιβάλλονται από μια πρόσοψη με περισσότερους από 5.000 θάμνους, φυτά και δέντρα. Ο Boeri καθιστά μ’ αυτόν τον τρόπο προσβάσιμη τη βιώσιμη αστική δόμηση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Έργα όπως αυτό “επιτρέπουν στη φύση να βρει χώρους όπου μπορεί να εκφράσει μορφές βιοποικιλότητας”, προσθέτει ο ίδιος.

“Τα δέντρα είναι πολύ γενναιόδωρα. Βοηθούν τον άνθρωπο να προστατευτεί από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία. Βοηθούν τους ανθρώπους να αναπνέουν καλύτερα, επειδή καθαρίζουν τον αέρα και απορροφούν τη σκόνη από την αστική ρύπανση. Παράγουν οξυγόνο και τρώνε το co2, το οποίο δεν είναι κακό”.

Πηγή: euronews