Συγκλονιστικές εικόνες από το περιβάλλον

Φωτογράφοι απαθανάτισαν μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του 2020.

Από τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην Καλιφόρνια μέχρι το λιώσιμο των πάγων, τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής ήταν αναπόφευκτα παγκοσμίως.

Υπήρξαν όμως και καλά νέα για το περιβάλλον. Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, οι χώρες που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πάνω από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας θα έχουν δεσμευτεί για ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Παρακάτω ένα μικρό δείγμα από τις 60 εικόνες της χρονιάς του Reuters για το Περιβάλλον.

Η πανούκλα των ακρίδων στην Αφρική

Μια γυναίκα από τη φυλή Turkana περπατά μέσα από ένα σμήνος ακρίδες της ερήμου στο χωριό Lorengippi κοντά στην πόλη Lodwar, στην κομητεία Turkana, Κένυα, 2 Ιουλίου 2020. Εικόνα: REUTERS/Baz Ratner

Τεράστια σμήνη ακρίδων της ερήμου προκάλεσαν φόβους για την επισιτιστική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της φετινής καλλιεργητικής περιόδου στην Ανατολική Αφρική. Οι ενήλικες ακρίδες της ερήμου μπορούν να τρώνε το σωματικό τους βάρος σε βλάστηση κάθε μέρα.

Τοξικός αέρας στην Ινδία

Μια κατοικημένη περιοχή καλύπτεται από νέφος στο Νέο Δελχί, Ινδία, 9 Νοεμβρίου 2020.

Το Νέο Δελχί της Ινδίας έχει την χειρότερη ποιότητα αέρα από κάθε άλλη πρωτεύουσα και τον Νοέμβριο έζησε την πιο τοξική ημέρα του έτους. Η συγκέντρωση των δηλητηριωδών σωματιδίων PM2.5 στον αέρα καταγράφηκε 14 φορές μεγαλύτερη από το ασφαλές όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Θερμοκρασίες ρεκόρ στην Καλιφόρνια

Ο Steve Krofchik από το Λας Βέγκας διατηρεί την ψυχραιμία του με ένα μπουκάλι πάγο στο κεφάλι του, καθώς το ανεπίσημο θερμόμετρο δείχνει 130 βαθμούς Φαρενάιτ (54,4 βαθμούς Κελσίου), με μια μηχανική βλάβη στην οθόνη να προκαλεί λανθασμένη απεικόνιση των αριθμών, στο Κέντρο Επισκεπτών Furnace Creek στην Κοιλάδα του Θανάτου, Καλιφόρνια, ΗΠΑ 17 Αυγούστου 2020.

Τον Αύγουστο, το Εθνικό Πάρκο Death Valley της Καλιφόρνιας κατέγραψε μία από τις υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν ποτέ καταγραφεί αξιόπιστα στη Γη – 54,4 βαθμούς Κελσίου (130F).

Οι πυρκαγιές καίνε την Αυστραλία

Η Nancy Allen και ο Brian Allen στέκονται έξω από το σπίτι τους καθώς οι ισχυροί άνεμοι σπρώχνουν τον καπνό και τη στάχτη από την πυρκαγιά Currowan προς τη Nowra, Νέα Νότια Ουαλία, Αυστραλία, 4 Ιανουαρίου 2020.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ και η έντονη ξηρασία τροφοδότησαν πολύμηνες καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη την Αυστραλία στις αρχές του έτους.

Ημέρα της Γης από κοντά

Ένα αγόρι περπατάει πάνω από ένα αποστραγγιστικό κανάλι γεμάτο με σωρούς από σακούλες πολυαιθυλενίου την Ημέρα της Γης, καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της ασθένειας του κοροναϊού (COVID-19), στο Καράτσι του Πακιστάν στις 22 Απριλίου 2020. Εικόνα: REUTERS/Akhtar Soomro

Στις 22 Απριλίου 2020 ήταν η 50ή επέτειος της Ημέρας της Γης, η οποία σηματοδοτεί τη γέννηση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος το 1970.

Πηγή: www.weforum.com