Τέλος στα οικονομικά ταξίδια βάζει η κλιματική αλλαγή

Το αφεντικό της Delta Airlines, της δεύτερης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο είπε ότι, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα κάνει τις πτήσεις πιο ακριβές.

Η αεροπλοΐα ευθύνεται για περίπου το 2,5% των εκπομπών άνθρακα που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί είναι να υπάρχουν λιγότερες πτήσεις.

Η Delta που εδρεύει στην Ατλάντα λέει εκτός από τα 30 εκατομμύρια δολάρια (26 εκατ. ευρώ) που επενδύει κάθε χρόνο για την αντιστάθμιση άνθρακα, είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα από τον Μάρτιο του 2020.Έχει επίσης δεσμευτεί να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια (874.195.000,00 ευρώ) την επόμενη δεκαετία για να σταματήσει όλες τις εκπομπές που προκαλεί.

Η μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι ζωτικής σημασίας εάν ο κόσμος θέλει να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη σε 1,5 βαθμούς κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όπως συμφωνήθηκε στο Παρίσι το 2015, και ήταν το επίκεντρο της συνόδου κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP26 στη Γλασκώβη.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την έρευνα δείχνουν ότι, οι αεροπορικοί ναύλοι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 10%-20% για να καλύψουν το κόστος.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες καυσίμων επενδύουν σε βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα, ανάμεσά τους και η Delta στοχεύει να  χρησιμοποιεί 10% βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2030. Άλλες τεχνολογίες που αναπτύσσονται περιλαμβάνουν, την μετατροπή των απορριμμάτων τροφίμων σε καύσιμα για  αεριοθούμενα και τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα που εξάγεται από τον αέρα.

Ωστόσο, αυτά εξακολουθούν να κοστίζουν περισσότερο από τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων και οι απαιτούμενες ποσότητες θεωρούνται επίσης προβληματικές.

Πηγή: huffingtonpost