Τέλος στις υψηλές ταχύτητες βάζει το Παρίσι

Το όριο ταχύτητας σε όλους σχεδόν τους δρόμους του Παρισιού άλλαξε σε 30 χλμ/ώρα, από 50 χλμ/ώρα που ήταν μέχρι προσφάτως.

Η πρόσφατη απόφαση της γαλλικής πρωτεύουσας στοχεύει να βελτιώσει τα κλιματικά της διαπιστευτήρια και να μεταμορφώσει τη σχέση των ανθρώπων με τα οχήματά τους. Παράλληλα, η κίνηση αυτή στοχεύει στη μείωση των ατυχημάτων και στο να κάνει το Παρίσι πιο φιλικό προς τους πεζούς.

Η απόφαση αυτή όμως δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους πολίτες με τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να δηλώνουν εξοργισμένοι. Οι διανομείς λένε ότι θα δημιουργηθούν μεγαλύτεροι χρόνοι αναμονής για τους πελάτες, ενώ οι οδηγοί ταξί λένε ότι η απόφαση θα αυξήσει τις τιμές και θα βλάψει τις επιχειρήσεις.

Παρ’ όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Παριζιάνοι υποστηρίζουν την ιδέα, κυρίως με την ελπίδα ότι θα κάνει τους δρόμους ασφαλέστερους και πιο ήσυχους.

Ήδη, οι ποδηλάτες κινούνται πιο συχνά και ταχύτερα από τα αυτοκίνητα στην πυκνοκατοικημένη γαλλική πρωτεύουσα. Και μόνο οι αστέρες της δράσης, όπως ο Τομ Κρουζ στο “Mission Impossible”, μπορούν ρεαλιστικά να αναπτύξουν ταχύτητα στους δρόμους του Παρισιού που έχουν μόλις και μετά βίας πλάτος μεγαλύτερο από ένα αυτοκίνητο.

Ο νέος κανόνας περιλαμβάνει εξαιρέσεις για ορισμένες  λεωφόρους, συμπεριλαμβανομένων των φημισμένων Ηλυσίων Πεδίων.

Η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, έχει καταφέρει κατά τη θητεία της να περιορίσει ή και να απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους και έχει πολλαπλασιάσει τον αριθμό των ποδηλατοδρόμων.

Το παράδειγμα του Παρισιού ακολουθούν και ορισμένες άλλες γαλλικές πόλεις και κωμοπόλεις που έχουν επίσης περιορίσει τις ταχύτητες στα 30 χλμ/ώρα.

Πηγή: www.euronews.com