Τέρμα το πλαστικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Οι νικητές των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο θα στεφθούν σε βάθρα σχεδιασμένα από τον Ιάπωνα καλλιτέχνη Asao Tokolo, τα οποία κατασκευάστηκαν από 24,5 τόνους απόβλητων οικιακών πλαστικών.

Οι Ιάπωνες δώρισαν σε περίοδο 9 μηνών το ισοδύναμο 400.000 μπουκαλιών απορρυπαντικού. Αφού ανακυκλώθηκαν τα πλαστικά μετατράπηκαν σε νήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την τρισδιάστατη εκτύπωση και των 98 βάθρων που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Παράλληλα, μπορούν να μετατραπούν σε προσβάσιμες εξέδρες για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το Παραολυμπιακό βάθρο σχεδιάστηκε για να είναι πιο προσβάσιμο.

Οι πολίτες δώρισαν, επίσης, παλιές ηλεκτρονικές συσκευές για να μετατραπούν σε Ουμπιακά μετάλλια. Επίσης, όπως και η Ολυμπιακή δάδα του Τόκιο, έτσι και οι Ολυμπιακοί δακτύλιοι στο μπροστινό μέρος των βάθρων δημιουργήθηκαν από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Οι Oλυμπιακοί δακτύλιοι στο μπροστινό μέρος του βάθρου είναι κατασκευασμένοι από το ίδιο ανακυκλωμένο αλουμίνιο..

Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων έχει θέσει ως στόχο την επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση του 65% όλων των απορριμμάτων που παράγονται κατά τη λειτουργία των Αγώνων και του 99% όλων των αντικειμένων που προμηθεύονται για τους Αγώνες.

Οι νικητές θα βραβευτούν με μετάλλια από ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Τα βάθρα θα μετατραπούν τελικά ξανά σε μπουκάλια σαμπουάν και απορρυπαντικών από την εταιρεία  Procter & Gamble, χορηγού των Ολυμπιακών Αγώνων, που ανακηρύχθηκε πέρυσι ο έβδομος χειρότερος ρυπαντής πλαστικών στον κόσμο. Συγκεκριμένα, οι 24,5 τόνοι πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των βάθρων, αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 0,004% των 714.000 τόνων πλαστικού που παράγει η εταιρεία κάθε χρόνο.

Πηγή: www.dezeen.com