Τήλος: Το πρώτο νησί στον κόσμο χωρίς σκουπίδια

Η Τήλος έγινε το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου και το μοναδικό ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000.

 

Η Τήλος είναι ένα νησί που έχει αποσπάσει δύο ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης ενέργειας, ενώ το 2020 κατέκτησε το 3ο βραβείο Responsible Island της ΕΕ, ύψους 100.000 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ξεχωρίζει καθώς είναι το πρώτο νησί στον κόσμο με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανακύκλωσης – δικαιώς λοιπόν έχει μετατραπεί στο πρώτο «πράσινο» νησί παγκοσμίως, με μηδενικά οικιακά απόβλητα.  Το νησί κατάφερε να «θάψει» τον χώρο ταφής των σκουπιδιών του και εκεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας (3Κ).

Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων Just Go Zero Tilos καταργεί τους κάδους και άρχισε να εφαρμόζεται πιλοτικά με μεγάλη επιτυχία στο νησί από την 1η Δεκεμβρίου 2021, με την εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση, τεχνολογία και τεχνογνωσία της Polygreen, σε άμεση συνεργασία με τον δήμο καθώς και την έγκριση και θερμή υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ο στόχος του προγράμματος είναι να μην μένει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον, κάτι που σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων και η Τήλος είναι το πρώτο νησί στον κόσμο που το πέτυχε.

Εξοπλισμός που μοιράστηκε στους κατοίκους της Τήλου

Εμπνευστής του προγράμματος ο επιχειρηματίας και ιδρυτής της Polygreen, κος Πολυχρονόπουλος, όραμα του οποίου είναι μία κοινωνία χωρίς απόβλητα, με την ανακύκλωση να αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο ενός νέου πολιτισμού και την επιτακτική ανάγκη επένδυσης σε αυτόν. Από τον περασμένο Δεκέμβριο μοιράστηκε σε όλους τους κατοίκους και επιχειρήσεις του νησιού ο κατάλληλος εξοπλισμός για τα ανακυκλώσιμα και τα οργανικά απόβλητα (η ειδικά σχεδιασμένη μπλε τσάντα για όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού προηγουμένως έχουν πλυθεί, μία βιοδιασπώμενη σακούλα για τα οργανικά απόβλητα, μία για τα μη ανακυκλώσιμα και μεταλλικά δοχεία για τις γόπες τσιγάρων).

Οι άνθρωποι της Polygreen πηγαίνουν πόρτα-πόρτα σε κάθε σπίτι, εστιατόριο ή ξενοδοχειακή μονάδα για να ενημερώσουν και να εκπαιδεύσουν τον κόσμο και τρεις φορές την βδομάδα τα απόβλητα συλλέγονται και μεταφέρονται με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα στην εγκατάσταση 3Κ, χώρος των πρώην ΧΥΤΑ, όπου γίνεται χειροδιαλογή σε 25 ροές, αποστείρωση και κομποστοποίηση. Το δε προσωπικό που ασχολείται σε αυτές τις διαδικασίες αποτελείται από κατοίκους του νησιού, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια στο πρόγραμμα και την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θέμα της ανακύκλωσης.

Χειροδιαλογή αποβλήτων

Το Just Go Zero Tilos προβλέπει επίσης την αξιοποίηση ειδικών ρευμάτων αποβλήτων, όπως είδη ρουχισμού, παλιές συσκευές ή μικρά έπιπλα, τα οποία μεταφέρονται στο νέο Κέντρο Δημιουργικής Αξιοποίησης Υλικών για να επισκευαστούν ή να γίνουν πρώτη ύλη για καλλιτεχνική δημιουργία. Το αμέσως επόμενο διάστημα, στο Κέντρο θα φιλοξενηθούν οι καλλιτέχνες The New Raw και Hypercompf, οι οποίοι θα αναδείξουν στην πράξη την έννοια του upcycling και της κυκλικότητας μέσα από καλλιτεχνικές δημιουργίες και εικαστικές εγκαταστάσεις εμπνευσμένες από τον τοπικό χαρακτήρα.

Στο νησί υποδέχεται τους επισκέπτες μια επιγραφή που αποτελεί το πιο ειλικρινές καλωσόρισμα και μας καλεί να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης «Καλώς ήρθατε στο 1 º νησί μηδενικών αποβλήτων»!

Με πληροφορίες από την Athens Voice