Ταλίν: Η πιο “πράσινη” πόλη της Ευρώπης

Καθώς οι πόλεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν πιο πράσινους τρόπους ζωής, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα είναι ήδη πρωτοπόρος στον αγώνα για βιωσιμότητα.

Το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας και η βορειότερη από τις πόλεις της Βαλτικής, έχει εφαρμόσει μια σειρά από δραστικές αλλαγές προκειμένου να επιτύχει ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προστασία της δημόσιας γης, η μείωση της ηχορύπανσης και η βελτίωση της ποιότητας των υδάτων αποτέλεσαν το κλειδί για την απονομή του περίφημου τίτλου στο Ταλίν.

Ένα κοπάδι αγελάδες από τα σκωτσέζικα Highland τσιμπολογάει φυτά στο φυσικό καταφύγιο

Κύρια μεταξύ αυτών των δράσεων είναι η αφοσίωση της πόλης στην παροχή άφθονου πρασίνου για τους κατοίκους της. Το δίκτυο πάρκων του Ταλίν ξεπερνά πλέον τα 90 m2, αποτελώντας το 19,5% της συνολικής έκτασης της πόλης. Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι οι πόλεις της Ευρώπης θα μπορούσαν να αποτρέψουν έως και 43.000 πρόωρους θανάτους ετησίως εάν παρείχαν επαρκή χώρο πρασίνου για τους κατοίκους των πόλεων.

40% εκατό μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030

Το “Ταλίν 2030” είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός “υγιούς περιβάλλοντος της πόλης και στη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων” έως το 2030. Το έργο υποστηρίζεται από το σχέδιο δράσης για τον εξωραϊσμό του Ταλίν, τη στρατηγική για το βρόχινο νερό και το σχέδιο δράσης για τη βιώσιμη ενέργεια.

Και ενώ ο αυξανόμενος χώρος πρασίνου της πόλης είναι ανοιχτός στο κοινό, έχει και έναν απώτερο σκοπό. Η πόλη ενθαρρύνει τα πάρκα, τους κήπους και τα φυσικά καταφύγια να παραμείνουν άγρια σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την επικονίαση των εντόμων.

Η πόλη έλαβε ευρεία προσοχή όταν κατέστησε δωρεάν την πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους κατοίκους το 2013 – ένα βασικό ορόσημο στην πορεία της πόλης προς την επίτευξη μείωσης των εκπομπών κατά 40% έως το 2030. Η βαλτική πρωτεύουσα στοχεύει επίσης στην αύξηση του αριθμού των ποδηλατών στους δρόμους της, με στόχο το 11% των μετακινήσεων να γίνονται με ποδήλατο μέχρι το 2027.

Σήμερα, οι βιομηχανίες στην πόλη έχουν αντικατασταθεί από μια έξαρση της επιχειρηματικότητας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των μεγάλων επενδύσεων στην ανάπτυξη τεχνολογιών. Και καθώς τα πράσινα έργα της πόλης επεκτείνονται, το βιοτικό επίπεδο που προσφέρεται στους κατοίκους της συνεχίζει επίσης να βελτιώνεται.

Η λεωφόρος επικονιαστών του Ταλίν είναι ένας πράσινος διάδρομος που διασχίζει έξι από τις συνοικίες της πόλης

Οι κάτοικοι του Ταλίν επωφελούνται από την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη της μάρκας ενοικίασης διαμερισμάτων Essential Living. Η έρευνα έλαβε υπόψη τα χαμηλά ποσοστά ρύπανσης της πόλης, το φθηνό κόστος ζωής και τα μέτρια στοιχεία εγκληματικότητας.

Πηγή: euronews