Τα άγνωστα είδη δέντρων

Υπάρχουν περίπου 73.300 είδη δέντρων στη Γη, αλλά τα 9.200 δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις.

Η Γη φιλοξενεί -με συντηρητικές εκτιμήσεις – σχεδόν 73.300 είδη δέντρων, αλλά από αυτά γύρω στα 9.200 μένει να ανακαλυφθούν, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μελέτη. Η νέα εκτίμηση για τον αριθμό των ειδών δέντρων πάνω στον πλανήτη είναι περίπου 14% μεγαλύτερη από τον αριθμό των μέχρι στιγμής γνωστών ειδών που είναι περίπου 64.100. Πολλά άγνωστα είδη (τουλάχιστον 3.000) είναι σπάνια, με μικρούς πληθυσμούς και περιορισμένη γεωγραφική εξάπλωση.

Περίπου το 40% των ειδών δέντρων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί – περισσότερα από κάθε άλλη ήπειρο – πιθανότατα βρίσκονται στη Νότια Αμερική, στην οποία επίσης υπάρχουν τα περισσότερα σπάνια είδη (περίπου 8.200) και το υψηλότερο ποσοστό (49%) ενδημικών ειδών δέντρων, που βρίσκονται δηλαδή μόνο σε μια ήπειρο. Τα περισσότερα άγνωστα είδη υπάρχουν στα τροπικά και υποτροπικά δάση της λεκάνης του Αμαζονίου, καθώς και των Άνδεων σε υψόμετρα μεταξύ 1.000 έως 3.500 μέτρων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου τα μισά έως τα δύο τρίτα των ήδη γνωστών ειδών δέντρων υπάρχουν σε τροπικά και υποτροπικά υγρά δάση, ενώ τα τροπικά και υποτροπικά ξηρά δάση φιλοξενούν επίσης μεγάλους αριθμούς άγνωστων ακόμη ειδών.

Πηγή: independent