Τα ανεπιθύμητα πλαστικά μιας χρήσης

Το 75% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο επιθυμεί την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης το συντομότερο δυνατό, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών ετοιμάζονται να ξεκινήσουν συνομιλίες για μια παγκόσμια συνθήκη που θα περιορίσει την αλματώδη αύξηση της πλαστικής ρύπανσης.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ζητούν την απαγόρευση είναι αυξημένο από 71% από το 2019, ενώ εκείνοι που δήλωσαν ότι προτιμούν προϊόντα με λιγότερες πλαστικές συσκευασίες αυξήθηκαν σε 82% από 75%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της IPSOS σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους σε 28 χώρες.

Οι ακτιβιστές λένε ότι τα αποτελέσματα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις που συναντώνται στο Ναϊρόμπι της Κένυας αυτόν τον μήνα για να προωθήσουν μια φιλόδοξη συνθήκη για την αντιμετώπιση των πλαστικών αποβλήτων. Πρόκειται για μια συμφωνία που διαφημίζεται ως το πιο σημαντικό περιβαλλοντικό σύμφωνο μετά τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή το 2015.

20.000 άνθρωποι σε 28 χώρες

“Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατέστησαν σαφείς τις απόψεις τους”, δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διευθυντής του WWF International. “Το βάρος και η ευκαιρία είναι τώρα στις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια παγκόσμια συνθήκη για τα πλαστικά… ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά”.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι υποστηρίζουν μια συνθήκη, αλλά μένει να δούμε αν μια τέτοια συμφωνία θα επικεντρωθεί στη συλλογή και την ανακύκλωση των αποβλήτων ή θα λάβει πιο ριζοσπαστικά μέτρα, όπως ο περιορισμός της παραγωγής και της χρήσης πλαστικών για πέταμα.

Το Reuters αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι μεγάλοι όμιλοι πετρελαϊκής και χημικής βιομηχανίας επεξεργάζονται στρατηγικές για να πείσουν τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη να απορρίψουν οποιαδήποτε συμφωνία που θα περιόριζε την παραγωγή πλαστικού, το οποίο παράγεται από πετρέλαιο και φυσικό αέριο και αποτελεί βασική πηγή των εσόδων τους.

Εάν ο ΟΗΕ δεν μπορέσει να έρθει σε μια συμφωνία για να φρενάρει τη ρύπανση από πλαστικό, θα υπάρξει εκτεταμένη οικολογική ζημιά τις επόμενες δεκαετίες, θέτοντας σε κίνδυνο εξαφάνισης θαλάσσια είδη και καταστρέφοντας ευαίσθητα οικοσυστήματα όπως οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα μαγγρόβια, σύμφωνα με μελέτη του WWF που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα.

Είναι πιθανό να χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια για την οριστικοποίηση οποιασδήποτε συνθήκης. Όμως, ό,τι συμφωνηθεί στη διάσκεψη του Ναϊρόμπι από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου θα καθορίσει τα βασικά στοιχεία οποιασδήποτε συμφωνίας.

Η μεγαλύτερη υποστήριξη για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης στη δημοσκόπηση προήλθε από χώρες όπως η Κολομβία, το Μεξικό και η Ινδία, αναπτυσσόμενες χώρες που βρίσκονται στην αιχμή της κρίσης των αποβλήτων.

Πηγή: euronews