Τα απόβλητα φαρμάκων απειλούν την παγκόσμια υγεία

Η ρύπανση από φάρμακα και φαρμακευτικά προϊόντα στα ποτάμια του κόσμου συνιστά «απειλή στην περιβαλλοντική και παγκόσμια υγεία», διαπιστώνει νέα έρευνα.

Παρακεταμόλη, νικοτίνη, καφεΐνη, φάρμακα για επιληψία και διαβήτη είναι οι ουσίες που ανιχνεύθηκαν σε μεγάλες ποσότητες σε ποτάμια, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιορκ, μία από τις πιο εκτεταμένες σε παγκόσμια κλίμακα.

Μεταξύ των πιο μολυσμένων καταγράφηκαν ποτάμια σε Πακιστάν, Βολιβία και Αιθιοπία ενώ στον κατάλογο με τα καλύτερης ποιότητας συγκαταλέγονται ποτάμια σε Ισλανδία, Νορβηγία και Αμαζόνιο. Οι επιπτώσεις μερικών από τα πιο κοινά φαρμακευτικά σκευάσματα στα ποτάμια είναι ακόμη άγνωστες σε μεγάλο βαθμό. Ωστόσο, αυτό που είναι ήδη γνωστό είναι πως για παράδειγμα τα διαλυμένα ανθρώπινα αντισυλληπτικά μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ψαριών.

Στην έρευνα μελετήθηκαν δείγματα νερού από πάνω από 1.000 περιοχές ελέγχου σε περισσότερες από 100 χώρες. Συνολικά, τουλάχιστον στο ένα τέταρτο των 258 ποταμών απ’ όπου ελήφθη δείγμα, το επίπεδο των «ενεργών φαρμακευτικών συστατικών» που ανιχνεύθηκε, χαρακτηρίζεται μη ασφαλές για τους υδρόβιους οργανισμούς.

Τα δύο πιο κοινά φαρμακευτικά που ανιχνεύονται στα νερά των ποταμών είναι η καρβαμαζεπίνη – που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας και του νευροπαθητικού πόνου – και η μεταφορμίνη – για τη θεραπεία του διαβήτη.

Εντοπίστηκαν επίσης υψηλές συγκεντρώσεις των λεγόμενων «αναλώσιμων της καθημερινότητας», όπως καφεΐνη, νικοτίνη και παρακεταμόλη. Ενώ στην Αφρική, υψηλά ήταν τα επίπεδα αρτεμισινίνης, ουσία που χρησιμοποιείται στα ανθελονοσιακά φάρμακα.

Πηγή:  BBC