Τα αστρονομικά θαύματα του 2021

Ο 13ος διαγωνισμός του Βασιλικού Αστεροσκοπείου Greenwich για τον Φωτογράφο Αστρονομίας 2021 ανακοίνωσε τη λίστα των εξαιρετικών ουράνιων σκηνών.

Ο διαγωνισμός έλαβε περισσότερες από 4.500 συμμετοχές από 75 χώρες. Οι νικητήριες εικόνες θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Εθνικό Ναυτικό Μουσείο από τις 18 Σεπτεμβρίου. Ακολουθεί μια επιλογή από τις εικόνες που προκρίθηκαν.

1.Νεφέλωμα  Dolphin Head, του Yovin Yahathugoda από τη Σρι Λάνκα

Η εικόνα απεικονίζει με αξιοσημείωτο τρόπο πώς οι διαστρικοί άνεμοι και οι δυνάμεις δημιούργησαν αυτή την τέλεια κοσμική φούσκα στο διάστημα. Το αστέρι που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία της φυσαλίδας είναι το φωτεινό αστέρι κοντά στο κέντρο του νεφελώματος γνωστό ως αστέρι Wolf-Rayet.

2. Αρμονία, του Stefan Liebermann από τη Γερμανία

Η εικόνα απεικονίζει ένα μαγευτικό πανόραμα του Γαλαξία πάνω από τα χωράφια λεβάντας στο Valensole της Γαλλίας. Οι χρωματικοί τόνοι και οι γραμμές των χωραφιών είναι πραγματικά εκπληκτικές, παρόλο που η φωτορύπανση είναι σαφώς ορατή σε ολόκληρη την περιοχή.

3. Iceland Vortex, του Larryn Rae από τη Νέα Ζηλανδία

Ένα πανόραμα του Βόρειου Σέλας στην Ισλανδία. Ο φωτογράφος συνάντησε μια εκβολή που αντανακλούσε τέλεια τον ουρανό μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα. Κατέγραψε πρώτα το πανόραμα και στη συνέχεια τράβηξε μια φωτογραφία του εαυτού του στον πάγο.

4. NGC 3981, του Bernard Miller από τις ΗΠΑ

Ο NGC 3981 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση περίπου 65 εκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό Crater. Η ανεμοδαρμένη όψη του οφείλεται στο ότι οι εξωτερικοί βραχίονές του απογυμνώθηκαν από μια αλληλεπίδραση με έναν άλλο γαλαξία.

5. Pleiades Sisters, του Jashanpreet Singh Dingra από την Ινδία

Αυτή είναι μια εξαιρετική εικόνα λαμπερών αστεριών πάνω από την περιοχή του φωτογράφου το χειμώνα. Οι Πλειάδες, επίσης γνωστές ως Επτά Αδελφές και Messier 45, είναι ένα ανοικτό αστρικό σμήνος που περιέχει μεσήλικες, θερμές αστέρες τύπου Β στα βορειοδυτικά του αστερισμού του Ταύρου.

6. Star Watcher, του Yang Sutie στην Κίνα

Καθώς ο φωτογράφος οδηγούσε στον ορεινό δρόμο αργά τη νύχτα και έστριψε στη γωνία, είδε ένα ύψωμα στη δεξιά πλευρά του δρόμου. Σταμάτησε και ανέβηκε στην πλευρά του δρόμου, έθεσε τη φωτογραφική μηχανή σε αυτόματη λήψη και στη συνέχεια οδήγησε μπρος-πίσω σε αυτή τη στροφή. Στη συνέχεια ανέβηκε στην πλαγιά του λόφου και ενσωματώθηκε στην εικόνα.

7. Η Ψυχή του Διαστήματος (κοντινό πλάνο του Νεφελώματος της Ψυχής), του Kush Chandaria από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Νεφέλωμα της Ψυχής είναι ένας από εκείνους τους απίστευτους στόχους που ανεξάρτητα από το πού στρέφετε το τηλεσκόπιό σας, υπάρχουν πάντα κάποιες τρμερές δομές και λεπτομέρειες που πρέπει να αποκαλύψετε.

Πηγή: www.bbc.com