Τα ελληνικά προϊόντα ταξιδεύουν με σύμμαχο τον άνεμο και τα πανιά!

Σε μία εποχή που το κορυφαίο θέμα παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, γεννήθηκε μία ελληνική πρωτοβουλία που ανακουφίζει το περιβάλλον!…

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση “Ιστία Αιγαίου” αποτελεί το ελληνικό σκέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης SAILMED, η οποία συστάθηκε με σκοπό την αναβίωση της ιστιοπλοϊκής μεταφοράς φορτίων στο Αιγαίο.

Στόχος της επιχείρησης είναι η οικολογική θαλάσσια μεταφορά χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων, συνδυασμένη με την προώθηση του οικολογικού θεματικού τουρισμού ιστιοπλοΐας, γευσιγνωσίας και πολιτισμού στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και σε αγορές της Ευρώπης όπως Γαλλία, Ιταλία & Ελβετία.

Τα προϊόντα που μεταφέρονται με τη δύναμη του αέρα
Το πρόγραμμα Aegean Cargo Sailing μεταφέρει εκλεκτά αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα σε συνεργασία με παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων, καταστήματα πώλησης, εστιατόρια και τοπικούς συνεταιρισμούς. Ορισμένα από τα εκλεκτά αυτά προϊόντα είναι ελαιόλαδο, κρασιά, τυριά, βότανα μέλι, αλιευτικά προϊόντα, ζυμαρικά κ.α. Παρά την πλούσια γκάμα προϊόντων η αναζήτηση δεν σταματά, καθώς οι περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο, διαθέτουν πληθώρα μοναδικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας.

Εκτός από τα ιστιοπλοϊκά που μεταφέρουν τα προϊόντα μόνο με τη δύναμη του ανέμου, υπάρχουν και οι χερσαίες διαδρομές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρικό αυτοκίνητο (που φορτίζει με την ηλιακή ενέργεια) και με ξύλινα ποδήλατα. Χρησιμοποιούνται επίσης ηλιακοί συλλέκτες για τις ηλεκτρικές συσκευές, όλα τα γεύματα παρασκευάζονται με οργανικά συστατικά και βεβαίως, όλες οι προμήθειες επί του σκάφους προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς!

Το όλο εγχείρημα επιχειρεί εμπράκτως να αποδείξει πως στη σύγχρονη εποχή, τα εξελιγμένα ιστιοπλοϊκά μπορούν να ηγηθούν των θαλάσσιων μεταφορών και να μειώσουν τις μεταφορές με μηχανοκίνητα σκάφη που καίνε πετρέλαιο, ενισχύοντας έτσι την Μπλε Οικονομία τόσο στο Αιγαίο, αλλά και στη Μεσόγειο, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.