Τα ΗΑΕ κερδίζουν τον Χρυσό Λέοντα για το καλύτερο περίπτερο στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κέρδισαν φέτος το Χρυσό Λιοντάρι για την καλύτερη εθνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας 2021, με τη συμμετοχή τους με τίτλο Wetland σε επιμέλεια των Wael Al Awar και Kenichi Teramoto.

Η έκθεση του Εθνικού Περιπτέρου των ΗΑΕ στη Μπιενάλε Architettura, επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή της Μπιενάλε ως “ένα τολμηρό πείραμα που μας ενθαρρύνει να σκεφτούμε τη σχέση μεταξύ αποβλήτων και παραγωγής σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα και μας ανοίγει νέες κατασκευαστικές δυνατότητες μεταξύ χειροτεχνίας και υψηλής τεχνολογίας”, όπως δήλωσε στην τελετή ο Kazuyo Sejima, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής.

Η νικητήριος συμμετοχή εξερευνά την τοπική γεωγραφία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στο τσιμέντο, έναν από τους βασικούς παράγοντες εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως.

Η εγκατάσταση είναι εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά κοραλλιογενή σπίτια των ΗΑΕ, με τη μονάδα να είναι κατασκευασμένη από πρωτοποριακό τσιμέντο από άλμη που εξάγεται κατά τη βιομηχανική αφαλάτωση.

Η ομάδα κατάφερε να βρει μια εναλλακτική λύση εξετάζοντας το Sabkhas, ένα στιβαρό οικοσύστημα φυσικών αλυκών που γεννιέται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει το τσιμέντο Πόρτλαντ. Με μια ομάδα επιστημόνων στο Τόκιο, το Άμπου Ντάμπι και τη Σάρτζα, η ομάδα εργάζεται για την αναπαραγωγή της διαδικασίας κρυστάλλωσής του. Η κρυστάλλωση του αλατιού στα sabkhas προσφέρει ένα σχέδιο για μια εναλλακτική λύση στο τσιμέντο Πόρτλαντ, η παραγωγή του οποίου ευθύνεται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  Το τσιμέντο MgO, που δημιουργήθηκε από ανακυκλωμένη βιομηχανική άλμη, έχει χυτευτεί στο χέρι σε οργανικά σχήματα που θυμίζουν τα παραδοσιακά σπίτια των ΗΑΕ που είναι χτισμένα με κοράλλια.

“Η ανάπτυξη νέων και πιο βιώσιμων τρόπων εξισορρόπησης των αναγκών του σύγχρονου κόσμου με την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντός μας είναι απολύτως κρίσιμη και βρίσκεται πολύ ψηλά στην εθνική στρατηγική ατζέντα των ΗΑΕ, οπότε το έργο αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας των ΗΑΕ Noura Al Kaabi.

Τα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης αναζήτησής για ένα ανανεώσιμο δομικό υλικό παρουσιάστηκαν στο περίπτερων των ΗΑΕ στη Μπιανάλε της Βενετίας. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονταν επίσης ένα 3λεπτο soundtrack που αποτυπώνει την ιστορία των sabkhas, τη διαδικασία αφαλάτωσης που δημιουργεί την άλμη και το ερευνητικό ταξίδι.

Πηγή: nationalpavilionuae.org