Τα Ιμαλάια είναι ορατά για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια από ορισμένες περιοχές της Ινδίας!

Για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, η χιονισμένη οροσειρά Dhauladhar της Ινδίας, έχει γίνει ορατή στους ντόπιους ως αποτέλεσμα της πτώσης των επιπέδων ρύπανσης, από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού…

Για πολλούς κατοίκους, το θέαμα είναι κάτι που δεν έχουν δει ποτέ σε όλη τους τη ζωή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ινδία, τον γίγαντα της Νότιας Ασίας όπως την αποκαλούν, βρίσκονται τουλάχιστον 21 από τις 30 πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Αυτός είναι και ο λόγος των έντονων συναισθημάτων των ντόπιων, καθώς δεν περίμεναν ποτέ ότι θα μπορούσαν όχι μόνο να αντικρύσουν από τα παράθυρά τους την χιονισμένη οροσειρά, αλλά και τα αστέρια!

Το νόμισμα έχει δύο όψεις
Τα δρακόντεια μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση να θέσει σε εθνικό “κλείδωμα” πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια κατοίκους για τουλάχιστον 3 εβδομάδες, έχει επικριθεί έντονα τόσο από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και από μερίδα της ιδιωτικής βιομηχανίας, η οποία υποστηρίζει ότι το μέτρο είναι αυθαίρετο και βλάπτει τόσο τη χώρα, όσο και την οικονομία της, καθώς και ότι την καθιστά αδύναμη και όχι πιο ισχυρή στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ωστόσο, το κλείδωμα -το οποίο έκλεισε εργοστάσια, αγορές, μικρά καταστήματα, χώρους λατρείας, τα περισσότερα δημόσια μέσα μεταφοράς και τα κατασκευαστικά έργα-, παρείχε επίσης μια προσωρινή ανάπαυλα από τα ασφυκτικά επίπεδα ρύπανσης.

Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους
Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, η πρωτεύουσα της Ινδίας το Νέο Δελχί, έχει σημειώσει πτώση των επιβλαβών μικροσκοπικών σωματιδίων κατά 71%! Το σωματιδιακό υλικό, το οποίο κατακλύζεται βαθιά στους πνεύμονες και περνά σε ζωτικά όργανα και στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, το διοξείδιο του αζώτου που εκπέμπεται στον αέρα από την κυκλοφορία των κινητήρων και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε επίσης κατά 71% από 52 ανά κυβικό μέτρο σε 15 την ίδια περίοδο. Παρόμοιες πτώσεις στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, έχουν καταγραφεί σε μεγάλες πόλεις όπως η Μπανγκαλόρ, τα Τσενάι, η Καλκούτα και η Βομβάη!

Το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να βγουν και να αναπνεύσουν καθαρό αέρα, είναι μια χρυσή ευκαιρία, καθώς η Ινδία βιώνει τεράστια βελτίωση στην ποιότητα του αέρα. Το αδιανόητο έχει συμβεί, τίποτα δεν είναι αδύνατο και όλοι μαζί πρέπει να συνεργαστούν την επόμενη μέρα για τη διατήρηση αυτού του θησαυρού!

Πηγή: www.themindunleashed.com