Τα μικροπλαστικά «κολλάνε» στα ανθρώπινα όργανα

Στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα, οι επιστήμονες διεξήγαγαν μία μελέτη που διαπίστωσε ότι τα νανο και τα μικρο-πλαστικά θα μπορούσαν να εισέλθουν στο σώμα μας και να κολλήσουν γύρω από τα όργανα μας, προκαλώντας ενδεχομένως σοβαρή βλάβη!..

Πώς όμως καταναλώνουν τόσο πλαστικό οι άνθρωποι;
Σύμφωνα με το National Geographic, οι άνθρωποι μπορεί να καταναλώνουν 39k έως 52k μικροπλαστικά σωματίδια ετησίως. Τα πλαστικά σωματίδια μπορούν να βρεθούν σε πολλά προϊόντα που καταναλώνουμε στην καθημερινότητά μας, όπως αλάτι, ζάχαρη, μπύρα, αλκοόλ, μέλι και θαλασσινά!

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα χρησιμοποιώντας δείγματα ιστού σώματος και εγκεφάλου. Αρχικά, εξέθεσαν το ήπαρ, τον πνεύμονα, τον σπλήνα, το λίπος και τον ιστό των νεφρών σε πλαστικά σωματίδια, για να καταλάβουν πώς να διακρίνουν εάν υπήρχαν μικροπλαστικά.

Από τα 47 δείγματα από ήπαρ και λίπος που λήφθηκαν και αναλύθηκαν, βρέθηκαν στοιχεία μόλυνσης από πλαστικό σε κάθε δείγμα! Οι ερευνητές αναζήτησαν πολλούς τύπους πλαστικής ύλης εντός του ιστού, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που βρέθηκε ήταν μια ουσία που χρησιμοποιείται σε πολλά δοχεία τροφίμων, γνωστή ως Bisphenol-A.

Πόσο επικίνδυνη είναι η έκθεση στο πλαστικό για τους ανθρώπους;
Oι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη την έκταση των κινδύνων που ενέχει η έκθεση στο πλαστικό για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν επιδημιολογικές μελέτες για να αξιολογήσουν τους κινδύνους των μικροπλαστικών στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό που σίγουρρα γνωρίζουν από προηγούμενες μελέτες σε ζώα και άγρια ​​ζώα, είναι πως η έκθεσή τους σε νανο- και μικρο-πλαστικά, συνδέονται άμεσα με υπογονιμότητα, φλεγμονή και καρκίνο, ασφυξία, ακόμα και θάνατο!

Στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργηθεί ένας διαδυκτιακός κοινόχρηστος πόρος, που θα βοηθήσει στη δημιουργία μίας βάσης δεδομένων για την έκθεση στα πλαστικά, ώστε να μπορούν να συγκρίνουν τις εκθέσεις σε όργανα και ομάδες ανθρώπων με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: www.intelligentliving.co