Τα νέα πλαστικά της γρήγορης μόδας

Σχεδόν τα μισά από τα γυναικεία ρούχα που πωλούνται σε ορισμένες από τις κορυφαίες διαδικτυακές ιστοσελίδες είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από νέα πλαστικά, σύμφωνα με μελέτη.

Η έρευνα του φιλανθρωπικού οργανισμού Royal Society for the Arts (RSA) εξέτασε 10.000 είδη που πωλούνται από τις εταιρείες Boohoo, Prettylittlething, Missguided και Asos. Διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο το 49% ήταν κατασκευασμένα από πολυεστέρα, ακρυλικό, νάιλον και ελαστάνη. Η RSA δήλωσε ότι οι αριθμοί ποικίλλουν ανάλογα με το κατάστημα, με την Asos να χρησιμοποιεί συγκριτικά λιγότερο νέο πλαστικό από τις άλλες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 60% των γυναικείων ενδυμάτων της Boohoo και το 57% των ενδυμάτων της Prettylittlething που ανήκει στην Boohoo ήταν κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από νέα πλαστικά. Η Missguided είχε 42% των ειδών της κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από νέα πλαστικά και η Asos 36%.

Η RSA δήλωσε επίσης ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο, μόλις το 3% των ρούχων που περιείχαν οποιοδήποτε πλαστικό χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένα πλαστικά – “αν και αυτό αυξάνεται στο 6% μεταξύ των ειδών της Asos”.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 2.500 αντικείμενα που προστέθηκαν πρόσφατα από κάθε ιστότοπο, κατανεμημένα σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων.

Ένα πρόβλημα κουλτούρας

Η RSA δήλωσε ότι τα πλαστικά χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και προκαλούν περιβαλλοντικές ζημιές κατά την παραγωγή τους, ενώ μπορεί να χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να διασπαστούν.

Πρόσθεσε ότι η “κουλτούρα της απόρριψης” σημαίνει ότι “το μεγαλύτερο μέρος αυτών των ενδυμάτων καταλήγει σε χωματερές”. Η RSA καλεί σε δράση για τη μείωση της χρήσης πλαστικών στα είδη μόδας. Θέλει η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης φόρου επί των πλαστικών στα ρούχα που εισάγονται ή παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ιστότοποι θα πρέπει να βρουν τρόπους προώθησης μεταχειρισμένων ρούχων, “κατά τα πρότυπα της αγοράς της Depop και της Asos” και να δημοσιεύουν στοιχεία για το πόσο πλαστικό χρησιμοποιούν. Ενώ ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν λιγότερα και να διατηρούν τα ρούχα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αντί να φορούν τα ρούχα μόνο “μερικές φορές”.

Πηγή: www.bbc.com