Τα νοικιασμένα ρούχα δεν είναι η λύση για τη βιώσιμη μόδα

Η ανταλλαγή νέων ρούχων με νοικιασμένα δεν είναι η μαγική σφαίρα που θα ήλπιζαν οι λάτρεις της μόδας, σύμφωνα με μια μελέτη

Η ενοικίαση ενός τζιν μπορεί να είναι χειρότερη για το περιβάλλον από την αγορά καινούργιου, διαπίστωσαν επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιωσιμότητα.

Με πολλούς αγοραστές να αποφεύγουν πλέον τη γρήγορη μόδα, έχει ξεπηδήσει μια σειρά από πλατφόρμες ενοικίασης ρούχων, προσφέροντας δήθεν στους καταναλωτές που έχουν συνείδηση του στυλ την ευκαιρία να απολαύσουν την αίσθηση ενός νέου ρούχου με ένα κλάσμα της τιμής που θα πλήρωναν σε ένα κατάστημα και χωρίς να συμβάλλουν στο τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου LUT της Φινλανδίας συνέκριναν τρόπους με τους οποίους ένα άτομο θα μπορούσε να κατέχει και να απορρίψει ένα τζιν και μέτρησαν το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από τον καθένα. H μελέτη διαπίστωσε ότι η χρήση υπηρεσιών ενοικίασης είναι πιθανό να απαιτεί συχνές μεταφορές – είτε λόγω των μεθόδων παράδοσης, είτε λόγω των μετακινήσεων των καταναλωτών για να παραλάβουν τα ρούχα τους. Ωστόσο, η ομάδα επεσήμανε ότι αν οι αγοραστές μπορούσαν να παραλάβουν την αγορά τους μέσω τρόπων μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αν τα τζιν ήταν αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να φορεθούν πολλές φορές και για μεγάλο χρονικό διάστημα, το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη από τις επιλογές ενοικίασης θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό όσο και στο σενάριο επαναχρησιμοποίησης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ο κλάδος της μόδας ευθύνεται για το 10% όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η παγκόσμια παραγωγή ενδυμάτων έχει διπλασιαστεί μέσα σε 15 χρόνια, αλλά ο μέσος αριθμός των φορών που φοριέται ένα ρούχο έχει μειωθεί κατά 36%, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen MacArthur.

 

πηγή: www.inews