Τα πιο πρωτοποριακά παραδείγματα πράσινης αρχιτεκτονικής

Όχι μόνο έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι αστικοί κήποι, τα δάση και τα πάρκα μειώνουν την κατάθλιψη αλλά είναι και εξαιρετικά πολύτιμα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος.

 

Οι αστικοί κήποι και οι κάθετες φάρμες αρχίζουν να εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο, καθώς ο ΟΗΕ προβλέπει ότι το 68% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε πόλεις μέχρι το 2050. Με την κατασκευή “αστικών δασών” γύρω από το Παρίσι, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, και τη Σιγκαπούρη να αντιμετωπίζει την επισιτιστική κρίση με ουράνια αγροκτήματα και γαρίδες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο, η τάση αυτή αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής.

Όσον αφορά την πράσινη αρχιτεκτονική, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά.

1. Ο αρχιτέκτονας Chris Precht σχεδίασε τον πύργο Toronto Tree Tower

Πρόκειται για ένα προτεινόμενο οικιστικό συγκρότημα από ξύλο, που ενσωματώνει κλιμακωτούς τοίχους με φυτά και δέντρα που ξεφυτρώνουν από τα γενναιόδωρα μπαλκόνια.

2. Το αρχιτεκτονικό γραφείο WOHA εδρεύει στη Σιγκαπούρη

Το γραφείο ιδρύθηκε από τους Wong Mun Summ και Richard Hassell το 1994. Έκτοτε, το ζεύγος έχει κατασκευάσει παγκοσμίου φήμης πράσινα κτίρια, όπως το εκπληκτικό Park Royal Hotel Pickering στη Σιγκαπούρη. Με 15.000 τετραγωνικά μέτρα υπερυψωμένων τετραώροφων ουράνιων κήπων, πισίνες αντανάκλασης, καταρράκτες, βεράντες με φυτά και κατακόρυφο πράσινο με καταρράκτες, αντανακλά τη φήμη της πόλης-κήπου της Σιγκαπούρης. Στο εσωτερικό του, προσφέρει επιλογές γεύματος με βάση τα φυτά στα μενού των εστιατορίων και χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενες χαρτοπετσέτες και καλαμάκια από άμυλο πατάτας.

3. Ο Stefan Mantu ίδρυσε την Engraff, με έδρα το Βουκουρέστι της Ρουμανίας

Ο Mantu σχεδίασε μια ιδέα για ένα “Off The Grid Office” για να απεικονίσει τη συνεχή ανάγκη μας να συνδεθούμε με τη φύση.

4. PAZ Arquitectura με έδρα τη Γουατεμάλα

Αυτή η εταιρεία δημιούργησε το έργο Corallo House στη Σάντα Ροζαλία της Γουατεμάλας, το οποίο εκτείνεται σε 8.040 τετραγωνικά πόδια (ή 747 τετραγωνικά μέτρα) και χρησιμοποιεί θερμοαπωθητικά θεμέλια από σκυρόδεμα που χτίζονται γύρω από δέντρα, κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα υλικά. Ο αρχιτέκτονας ήθελε τα υπάρχοντα δέντρα της περιοχής να αλληλεπιδρούν με το χώρο διαβίωσης. Στο εσωτερικό, υπάρχει ένα δέντρο στο σαλόνι

5. Η X-architecture είναι μια βρετανική εταιρεία με γραφεία στο Λονδίνο και την Τιφλίδα

πρα

Αυτή η εταιρεία έχει κατασκευάσει ένα εξαιρετικό οινοποιείο στο Καχέτι της Γεωργίας, το οποίο ονομάζεται Shilda. Το σχήμα του λέγεται ότι είναι μια “μελετημένη απάντηση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες της περιοχής και στις ιδιότητες του κρασιού”, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας. Το κτίριο είναι κυριολεκτικά ενσωματωμένο στο τοπίο των αμπελώνων, καθιστώντας το ελάχιστα αισθητό από την οπτική γωνία των πουλιών.

Πηγή: euronews