Τα πλαστικά απόβλητα αποκτούν άρωμα!

Οι οικολόγοι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου χρησιμοποιούν μια κατασκευασμένη μορφή βακτηρίων Escherichia coli (E.coli) για να μετατρέψουν τα πλαστικά μπουκάλια σε βανιλίνη (την κύρια ένωση των αρωματικών βανίλιας)…

Σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα έχει αποδειχθεί ότι οργανισμοί όπως βακτήρια, προνύμφες, σκόροι, ακόμα και τα μανιτάρια, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος των πλαστικών αποβλήτων. Ωστόσο, η τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου είναι πρωτοποριακή διότι, εκτός από την διάσπαση πλαστικών μίας χρήσης, τα μετατρέπει επίσης σε πολύτιμο συστατικό.

Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), καθώς είναι το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο πλαστικό. Κάθε χρόνο, οι συσκευασίες PET παράγουν περίπου 50 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων! Το ΡΕΤ μπορεί να μετατραπεί στα αρχικά δομικά στοιχεία του, ώστε να παράξει περισσότερα πλαστικά ΡΕΤ μέσω υφιστάμενων μεθόδων ανακύκλωσης. Ωστόσο, η ομάδα διερεύνησε πώς θα μπορούσαν να το μετατρέψουν σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Έτσι, δημιούργησαν μία τεχνική που χρησιμοποιεί μια κατασκευασμένη μορφή βακτηριδίων E.coli για να στοχεύσει ένα απόβλητο PET. Μετά από λεπτομερείς χημικές αντιδράσεις, τα βακτήρια προστέθηκαν στη συνέχεια σε αποικοδομημένες πλαστικές φιάλες ΡΕΤ, όπου μετέτρεψαν αποτελεσματικά το 79% του ΤΑ σε βανιλίνη.

Η βανιλίνη είναι το κύριο χημικό συστατικό των εκχυλισμένων φασολιών βανίλιας. Έχει μια ατελείωτη γκάμα εφαρμογών πέρα ​​από τη βιομηχανία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ως συστατικού σε καλλυντικά, προϊόντα καθαρισμού, αντι-αφριστικούς παράγοντες και ζιζανιοκτόνα!

Τα αποτελέσματα από την έρευνά έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον τομέα της βιωσιμότητας των πλαστικών και καταδεικνύουν τη δύναμη της συνθετικής βιολογίας στην αντιμετώπιση πραγματικών προκλήσεων.

Πηγή: intelligentliving.co