Τα πλαστικά σκοτώνουν τους ελέφαντες

Περιβαλλοντολόγοι και κτηνίατροι προειδοποιούν ότι τα πλαστικά απόβλητα σε ανοιχτή χωματερή στην ανατολική Σρι Λάνκα σκοτώνουν ελέφαντες στην περιοχή.

Περίπου 20 ελέφαντες έχουν πεθάνει τα τελευταία οκτώ χρόνια αφού κατανάλωσαν πλαστικά σκουπίδια στη χωματερή στο χωριό Pallakkadu της περιφέρειας Ampara. Οι εξετάσεις των νεκρών ζώων έδειξαν ότι είχαν καταπιεί μεγάλες ποσότητες μη διασπώμενου πλαστικού που βρίσκεται στη χωματερή, δήλωσε ο κτηνίατρος άγριας ζωής της περιοχής. Πολυαιθυλένιο, περιτυλίγματα τροφών, πλαστικό, άλλα μη χωνεύσιμα και νερό ήταν τα μόνα πράγματα που βρέθηκαν στις νεκροψίες. Η κανονική τροφή που τρώνε και χωνεύουν οι ελέφαντες δεν ήταν εμφανής.

Οι ελέφαντες είναι σεβαστοί στη Σρι Λάνκα, αλλά απειλούνται με εξαφάνιση. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί από περίπου 14.000 τον 19ο αιώνα σε 6.000 το 2011, σύμφωνα με την πρώτη απογραφή ελεφάντων της χώρας.

Είναι όλο και πιο ευάλωτα λόγω της απώλειας και της υποβάθμισης του φυσικού τους περιβάλλοντος. Πολλά από αυτά πλησιάζουν τους ανθρώπινους οικισμούς σε αναζήτηση τροφής, ενώ ορισμένα σκοτώνονται από λαθροθήρες ή αγρότες που είναι θυμωμένοι για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους. Οι πεινασμένοι ελέφαντες αναζητούν τα απορρίμματα στις χωματερές, καταναλώνοντας πλαστικό καθώς και αιχμηρά αντικείμενα που βλάπτουν το πεπτικό τους σύστημα.

Οι ελέφαντες τότε σταματούν να τρώνε και γίνονται πολύ αδύναμοι για να κρατήσουν το βαρύ τους σκελετό όρθιο. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν μπορούν να καταναλώσουν τροφή ή νερό, γεγονός που επιταχύνει τον θάνατό τους. Το 2017, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ανακυκλώνει τα σκουπίδια σε χωματερές κοντά σε ζώνες άγριας ζωής για να αποτρέψει τους ελέφαντες από το να καταναλώνουν πλαστικά απόβλητα. Είπε επίσης ότι θα ανεγερθούν ηλεκτρικοί φράχτες γύρω από τους χώρους για να κρατηθούν τα ζώα μακριά. Αλλά κανένα από τα δύο δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως.

Υπάρχουν 54 χωματερές απορριμμάτων σε ζώνες άγριας ζωής σε όλη τη χώρα, με περίπου 300 ελέφαντες να περιφέρονται κοντά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Το 2014, ο ηλεκτρικός φράκτης που προστατεύει τον χώρο χτυπήθηκε από κεραυνό και οι αρχές δεν τον επισκεύασαν ποτέ, επιτρέποντας στους ελέφαντες να εισέρχονται και να ψάχνουν στη χωματερή. Οι κάτοικοι λένε ότι οι ελέφαντες πλησίασαν και εγκαταστάθηκαν κοντά στον λάκκο με τα απορρίμματα, προκαλώντας φόβο στους κατοίκους των γύρω χωριών.

Παράνομα ανεγερμένος ηλεκτρικός φράχτης και παγίδες που έχουν τοποθετηθεί για να εμποδίσουν τους άγριους ελέφαντες να εισέλθουν σε ανθρώπινους οικισμούς (AP Photo/Achala Pussalla)

Πολλοί χρησιμοποιούν κροτίδες για να διώξουν τα ζώα όταν περιπλανώνται στο χωριό, ενώ ορισμένοι έχουν στήσει ηλεκτρικούς φράχτες γύρω από τα σπίτια τους.

Πηγή: apnews