Τα πρώτα βιώσιμα διαμάντια

Ο Βρετανός πολυεκατομμυριούχος Ντέιλ Βινς ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο διαμάντι στον κόσμο με μηδενικές επιπτώσεις, με τη χρήση διοξειδίου του άνθρακα που εξάγεται από την ατμόσφαιρα.

Ο περιβαλλοντολόγος και ιδρυτής της εταιρείας πράσινης ενέργειας Ecotricity, σκέφτηκε για πρώτη φορά την συγκεκριμένη ιδέα πριν από 10 χρόνια. Ο ίδιος λέει ότι του ήρθε η ιδέα όταν αναρωτιόταν πώς να απομακρύνει τις βλαβερές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. Χρειάστηκαν σημαντικές δοκιμές επί πέντε χρόνια για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα “διαμάντια του ουρανού” ήταν χημικά πανομοιότυπα με εκείνα που εξορύσσονται από τη γη.

Ο πρώτος από τους πολύτιμους λίθους που είναι φιλικός ως προς το κλίμα και το περιβάλλον δημιουργήθηκε σε μια λεγόμενη “εγκατάσταση εξόρυξης στον ουρανό” στο Stroud του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία τροφοδοτείται με πράσινη ενέργεια.

Στόχος του Βινς είναι να σταματήσει εντελώς η ανήθικη προμήθεια διαμαντιών. Η βιομηχανία προκαλεί μεγάλη ζημιά στον πλανήτη από την αποψίλωση των δασών, τη μόλυνση των υπόγειων υδάτων και τις τεράστιες ποσότητες εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, η παραγωγή μιας πέτρας ενός καρατίου με τον παραδοσιακό τρόπο μετατοπίζει 1000 τόνους πετρώματος και γης – το ίδιο βάρος με 625 αυτοκίνητα. Χρησιμοποιούνται επίσης 3890 λίτρα νερού, αρκετά για να φτιάξει κανείς 14 χιλιάδες φλιτζάνια τσάι και να δημιουργήσει 108,5 κιλά εκπομπών CO2.

Τα φιλικά προς το περιβάλλον διαμάντια πρόκειται να κυκλοφορήσουν προς πώληση μέσα στη χρονιά.

Πηγή: www.euronews.com