Τα σκουπίδια “πνίγουν” την πρωτεύουσα της Ιταλίας

Σωροί απορριμμάτων σε δρόμους και στενά έχουν μετατρέψει την πρωτεύουσα της Ιταλίας σε ανοιχτή χωματερή.

Το “αιώνιο πρόβλημα” της Ρώμης, η διαχείριση των 1,7 εκατομμυρίων τόνων σκουπιδιών που παράγει ετησίως, παραμένει άλυτο. Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης παραμένει καθαρό γιατί απλά εκεί απαγορεύεται η ρίψη απορριμμάτων με αυστηρά πρόστιμα. Όμως η υπόλοιπη Ρώμη υποφέρει και ο δήμος σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η δημοτική αρχή της πόλης υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προκαλείται από το προσωρινό κλείσιμο δύο χώρων ταφής για συντήρηση. Η διαφωνία μεταξύ δημοτικής και περιφερειακής αρχής στη Ρώμη προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος της Ιταλίας, που προτείνει να αποσταλλούν τα απορρίμματα σε κάποια άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ ανησυχία για το θέμα εκφράζουν και οι Βρυξέλλες.

Το πρόβλημα της Ρώμης με τα σκουπίδια είναι παλιό. Στο παρελθόν, οι αρχές αποκάλυψαν σύνδεσμο μεταξύ των εταιρειών διαχείρισης απορριμμάτων με το οργανωμένο έγκλημα. Επιδεινώθηκε πριν από έξι χρόνια, όταν η Ε.Ε. έκλεισε την κεντρική χωματερή Μαλαγκρότα, επειδή δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους.

Οι σωροί των σκουπιδιών έξω από τα εστιατόρια διώχνουν τους πελάτες, καταγγέλλει ένωση εστιατόρων της Ρώμης, που εκπροσωπεί περίπου 4.000 επιχειρήσεις, με τα έσοδα της εστίασης να μειώνονται συνεχώς.

Ακόμα και ο πάπας Φραγκίσκος, σε επίσκεψή του στη γειτονιά Καζάλ Μπερτόνε, έκανε λόγο για την «παρακμή και την παραμέληση» της Ρώμης.

Με πληροφορίες από euronews & dw