Τα υλικά που αντικαθιστούν το ζωικό δέρμα στη μόδα

Νέες καινοτομίες που χρησιμοποιούν υλικά νέας γενιάς και βιολογικής προέλευσης αναμένεται να αντικαταστήσουν τα υφάσματα με βάση τα ζώα ή τα ορυκτά καύσιμα στη βιομηχανία της μόδας.

Η Material Innovations Initiative (MII) δημοσίευσε μια έκθεση που προσφέρει πληροφορίες για το υδραργυρικό τοπίο των υλικών νέας γενιάς. Σχεδιασμένες για να αντικαταστήσουν τα υφάσματα που βασίζονται σε ζωικά ή ορυκτά καύσιμα, αυτές οι καινοτομίες προέρχονται από μια σειρά υλικών όπως μανιτάρια και κατακάθια καφέ, αξιοποιώντας τεχνολογίες από τη ζύμωση ακριβείας έως τη μηχανική ιστών, και βρίσκουν το δρόμο τους σε αθλητικά παπούτσια, κολάν και τσάντες.

Επενδύσεις σε μια αυξανόμενη ευκαιρία
Όπως περιγράφεται στην έκθεση, υπάρχει “τεράστιο δυναμικό” και “σημαντική ζήτηση” στον κλάδο των υλικών επόμενης γενιάς. Περίπου 75 καινοτόμοι αποτελούν την αγορά, και από το 2015, έχουν δει πάνω από 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, σχεδόν το 40% των οποίων συγκεντρώθηκε μόνο το 2020.

Αν αυτού του είδους η δυναμική δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακή, ιδού μια άλλη ανακοίνωση που τραβάει τα βλέμματα: Λιγότερο από ένα μήνα πριν, η Spiber – μια εταιρεία που χρησιμοποιεί ζύμωση ακριβείας για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης μεταξιού, και ο πιο χρηματοδοτημένος καινοτόμος δημιουργός υλικών επόμενης γενιάς μέχρι σήμερα – εξασφάλισε μια επένδυση ύψους 312 εκατομμυρίων δολαρίων, προσθέτοντας στο συνολικό ποσό των 910,9 εκατομμυρίων δολαρίων που συγκεντρώθηκαν.

Από τις 40 κορυφαίες μάρκες μόδας με τις οποίες συναντήθηκε η MII κατά τη διάρκεια της έρευνας της έκθεσής της, οι 38 αναζητούσαν ενεργά υλικά νέας γενιάς. Μέσω συνεργασιών και επενδύσεων, οι μάρκες προσπαθούν να βρουν τις λύσεις που θα δελεάσουν τους πελάτες με συνεχώς ακριβέστερα πρότυπα, ενώ παράλληλα θα καταστήσουν εφικτές τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμα προϊόντα. Είναι σαφές ότι ο κλάδος των υλικών νέας γενιάς είναι ζωντανός και ήρθε για να μείνει.

Πηγή: weforum