Τα φυτά που ανησυχούν την Ανταρκτική

Η βλάστηση στην περιοχή συνδέεται με τη μεγάλη αλλαγή στην άνοδο της θερμοκρασίας και είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

Η αύξηση των φυτών από το 2009 υπήρξε μεγαλύτερη από ότι τα προηγούμενη 50 χρόνια συνδυαστικά. Κάτι που συμπίπτει με τη ραγδαία άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα και τη μείωση του αριθμού των φωκιών, σύμφωνα με ερευνητές που έκαναν μελέτη στο Signy Island.

Οι πληθυσμοί δύο συγκεκριμένων φυτών της Ανταρκτικής- Deschampsia antarctica και Colobanthus quitensis- αποτελούν αντικείμενο επιστημονικής μελέτης από το 1960. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πρώτο εξαπλώθηκε πέντε φορές ταχύτερα το διάστημα από το 2009 έως το 2018 σε σύγκριση με την περίοδο 1960- 2009. Για το δεύτερο φυτό, η αύξηση ήταν σχεδόν δεκαπλάσια, σύμφωνα με τη μελέτη.

Την περασμένη δεκαετία, η άνοδος τη θερμοκρασίας το καλοκαίρι αυξήθηκε από +0,02 βαθμούς Κελσίου σε +0,27 κάθε χρόνο. Βασική κινητήριος δύναμη της αλλαγής είναι η άνοδος της θερμοκρασίας του αέρα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τη μελέτη. Ένας δευτερεύων λόγος είναι πως υπάρχουν λιγότερες φώκιες στο νησί, που πατάνε τα φυτά. Δεν είναι γνωστό γιατί έχει μειωθεί ο αριθμός τους, αλλά είναι πιθανό να σχετίζεται με αλλαγές στη διαθεσιμότητα τροφής και τις συνθήκες στη θάλασσα.

Η ανάλυση δείχνει ότι οι φώκιες είχαν επηρεάσει αλλαγές από το 1960 έως το 2009, ενώ ο βασικός κινητήριος μοχλός το διάστημα 2009-2018 ήταν η άνοδος της θερμοκρασίας. Οι τάσεις ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται να συνεχιστούν και περισσότερες περιοχές χωρίς πάγο θα δημιουργηθούν τις ερχόμενες δεκαετίες. Οι επιστήμονες λένε ότι τα ευρήματα στο Signy Island είναι αντιπροσωπευτικά των διεργασιών που συμβαίνουν γενικότερα στην περιοχή.

Η εξάπλωση αυτών των ειδών θα προκαλέσουν αλλαγές στην οξύτητα του εδάφους, τα βακτήρια και τους μύκητες στη γη και στο πώς αποσυντίθεται η οργανική ύλη. Οι αλλαγές στη χημεία του εδάφους, όπως και η υποβάθμιση του μόνιμα παγωμένου υπεδάφους θα προκαλέσει «κατακλυσμό» αλλαγών «με συνέπειες σε όλα τα συστατικά των χερσαίων οικοσυστημάτων», τόνισε η Κανόνε.

Τα φυτά είναι προσαρμοσμένα σε μία σύντομη περίοδο ανάπτυξης και μπορούν να φωτοσυνθέτουν σε συνθήκες χιονιού, με θερμοκρασίες αέρα κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Παρότι μπορούν να αναπαραχθούν γρήγορα και σε σκληρές κλιματικές συνθήκες, δεν είναι καλά στον «ανταγωνισμό» με μη γηγενή φυτά.

Παρότι η άνοδο της θερμοκρασίας μπορεί να ωφελήσει κάποια γηγενή φυτά σε απομόνωση, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκατάστασης μη γηγενών ειδών, που θα μπορούσαν να υπερισχύσουν των γηγενών και να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες απώλειες άγριας ζωής, προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Πηγή: Guardian