Τα ψηλά παγκάκια της Κοπεγχάγης

Στην Κοπεγχάγη, μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή πολύ ψηλά δημόσια παγκάκια να κοσμούν τους δρόμους. Γιατί όμως έχουν εγκατασταθεί αυτά τα παράξενα παγκάκια στην πόλη;

Τα παγκάκια είναι υπερυψωμένα κατά 85 εκατοστά ψηλότερα από τα κανονικά παγκάκια της πόλης, καθώς σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας θα αυξηθεί έως και ένα μέτρο πριν από το τέλος του αιώνα και αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στη Δανία, αν δε ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Το “The Copenhagen Bench – 2100 Edition” αποτελεί μέρος της καμπάνιας του καναλιού “Η Γη μας – η ευθύνη μας”. Το έργο έχει ως στόχο να κάνει το κοινό να σκεφτεί για την κλιματική αλλαγή και τον κίνδυνο της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Κάθε ένα από τα δέκα παγκάκια σε όλη την Κοπεγχάγη είναι εφοδιασμένο με μια χάλκινη πλάκα που γράφει: “Οι πλημμύρες θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας αν δεν αρχίσουμε να κάνουμε κάτι για το κλίμα μας. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να αυξηθεί έως και 1 μέτρο μέχρι το 2100, αν συνεχιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη”.

Η Δανία, και ειδικότερα η Κοπεγχάγη, είναι μια περιοχή με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Τμήματα της πρωτεύουσας βρίσκονται μόνο λίγα μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις άμεσες επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης των υδάτων.

Πηγή: euronews