Τα high-tech σκουπίδια μας ζυγίζουν περισσότερο από το Σινικό Τείχος

Από παλιά κινητά τηλέφωνα μέχρι τηλεοράσεις και ψυγεία, η παραγωγή εντός του 2021 θα φτάσει περισσότερους από 57 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων, σύμφωνα με διεθνή ομάδα ειδικών.

Οι τεράστιες παραγόμενες ποσότητες φαίνεται πως είναι μεγαλύτερες σε βάρος από το Σινικό Τείχος, τη βαρύτερη ανθρώπινη κατασκευή στον πλανήτη, όπως επισημαίνει το BBC. Μόνο το 20% από αυτά εκτιμάται ότι θα ανακυκλωθεί με τις κατάλληλες διαδικασίες. Τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι κατασκευαστές, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς σχεδιάζουν προϊόντα με μικρή διάρκεια ζωής και περιορίζουν τη δυνατότητα επισκευής.

«Η γρήγορη ανάπτυξη κινητών τηλεφώνων, για παράδειγμα, έχει οδηγήσει σε μια αγορά που εξαρτάται από την γρήγορη αντικατάσταση παλαιότερων συσκευών» , σχολιάζουν οι ερευνητές στο BBC.

Η επιθυμία των καταναλωτών να κάνουν το σωστό απαιτεί σωστή ενημέρωση και βολικές υποδομές που θα διευκολύνουν την ορθή απόρριψη ηλεκτρονικών συσκευών. Για κάθε τόνο ηλεκτρονικών αποβλήτων που ανακυκλώνεται αποφεύγουμε την εκπομπή δύο τόνων διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, τα ηλεκτρονικά σκουπίδια που παρήγαγε η ανθρωπότητα το 2019 περιέχουν υλικά αξίας 62,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ πολλών χωρών. Η έλλειψη υποδομών και η απροθυμία των καταναλωτών να ανακυκλώσουν συσκευές που δεν χρειάζονται φαίνεται ότι επιτείνει το πρόβλημα. Σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής Βασιλικής Εταιρεία Χημείας το 2019, μέχρι και 40 εκατομμύρια παλιές ηλεκτρονικές συσκευές παραμένουν αδρανείς στα σπίτια των Βρετανών.

Πηγή: BBC