Τεχνητό φως, ένας υποτιμημένος εχθρός

Η ρύπανση του τεχνητού φωτισμού επηρεάζει πλέον το 25% της επιφάνειας του πλανήτη και αυτό οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες: το μειωμένο κόστος του φωτισμού και η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας…

Ο ανθρώπινος φωτισμός εκτιμάται ότι αυξάνεται σε εύρος και ένταση κατά περίπου 2% κάθε χρόνο. Οι βιολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ έκαναν έρευνα και συνέκριναν το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή, τονίζοντας πως το τεχνητό φως πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλος τύπος ρύπανσης, διότι ο αντίκτυπός του στον φυσικό κόσμο προκαλεί σοβαρές συστημικές διαταραχές!

Ένας ύπουλος εχθρός
Ευρεία γκάμα ειδών υφίσταται διαταραχές στις δραστηριότητες, στον κύκλο αναπαραγωγής, αλλά και στα επίπεδα των ορμονών τους, αφήνοντάς τα ευάλωτα απέναντι στα αρπακτικά. Η ρύπανση από το τεχνητό φως είναι η κύρια αιτία της ταχύτατης μείωσης των πληθυσμών των εντόμων, καθώς πολλά από αυτά πετούν προς το φως και καίγονται, είτε σκοτώνονται από την πρόσκρουση στους προβολείς.

Τα θαλασσοπούλια επίσης πετούν προς το φως, προσκρούοντας σε φάρους, ενώ οι θαλάσσιες χελώνες περιπλανιούνται κατά λάθος στην ενδοχώρα, καθώς μπερδεύουν το φεγγάρι με τους λαμπτήρες στους δρόμους καταλήγοντας νεκρές. Τα δέντρα είναι επίσης θύματα του τεχνητού φωτισμού, καθώς ανθίζουν νωρίτερα από το αναμενόμενο και η λίστα δυστυχώς συνεχίζεται…

Θλιβερές διαπιστώσεις
Οι βιολόγοι του Έξετερ συγκέντρωσαν περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες σχετικά με το τεχνητό φως και τη φύση για να εκτιμήσουν τον αντίκτυπο. Στην έκθεση που έγραψαν, οι διαπιστώσεις όπως ήταν αναμενόμενο ήταν δυσάρεστες.

Από τις έρευνες προέκυψε πώς όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου που μελέτησαν οι βιολόγοι, είχαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης -της ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο- που προκαλείται από τεχνητό φως τη νύχτα. Όλα τα ζώα υπέφεραν επίσης από διαταραχές στη συμπεριφορά τους, π.χ. τα πουλιά άρχισαν να αναζητούν σκουλήκια πριν ξημερώσει και τα τρωκτικά συγκέντρωναν την τροφή τους για μικρότερα χρονικά διαστήματα.

Ενώ συνολικά, οι διαταραχές ήταν επιβλαβείς, υπήρξαν μερικές περίεργες περιπτώσεις ειδών που επωφελήθηκαν από το φως της νύχτας όπως οι νυχτερίδες και μερικά φυτά που αναπτύχθηκαν γρηγορότερα!

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ο τεχνητός φωτισμός πρέπει πλέον να πάψει να αντιμετωπίζεται ως κάτι που απλά υπάρχει εκεί έξω και όλοι μαζί, ξεκινώντας από τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τον καθένα μας ατομικά να χρησιμοποιούμε λιγότερα φώτα. Έτσι, όχι μόνο θα εξοικονομήσουμε χρήματα, αλλά το κυριότερο θα έχουμε πετύχει την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα!

Πηγή: intelligentliving.co