Τι αγνοούμε για την παγκόσμια κρίση νέρου;

Η παγκόσμια κρίση νερού αγνοείται στην COP26, σε βάρος των ζωών δισεκατομμυρίων ανθρώπων, σύμφωνα με την οργάνωση WaterAid.

Η οργάνωση WaterAid ανησυχεί πως στη διάσκεψη για το κλίμα, στη Γλασκώβη, δεν δίνεται αρκετή προσοχή, ενώ απαιτείται επείγουσα δράση.

Μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού- 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι- ήταν αντιμέτωποι με ελλείψεις νερού και πολλοί ήταν σε αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών και ξηρασιών, που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Τα μοτίβα των βροχοπτώσεων έχουν αλλάξει σε πολλά μέρη του πλανήτη. Πιο έντονες και πιο συχνές πλημμύρες μολύνουν τις πηγές νερού και καταστρέφουν καλλιέργειες ή σπίτια, ενώ μεγαλύτερης διάρκειας και συχνότερες ξηρασίες στερεύουν τις πηγές που πολλοί άνθρωποι χρειάζονται για να επιβιώσουν.

Η WaterAid επισημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστη δράση για να βοηθηθούν οι κοινότητες που επηρεάζονται, το 2020 η οργάνωση διαπίστωσε ότι το νερό έχει λάβει λιγότερο από το 3% της κλιματικής χρηματοδότησης συνολικά.

Στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η μεγαλύτερη προσοχή έχει δοθεί στο πώς θα επιβραδυνθεί, σε βάρος της ανάδειξης του σημερινού αντίκτυπου σε κάποιες από τις πιο πιεσμένες περιοχές του κόσμου. Στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ένας συνασπισμός κυβερνήσεων, επιχειρήσεων, τραπεζών και ΜΚΟ υποσχέθηκαν ότι θα υποστηρίξουν ταμείο για την κλιματική κρίση, που έχει στόχο στην παροχή καθαρού νερού σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική και την Ασία έως το 2030.

Πηγή: Guardian