Τι συμβαίνει στον Αρκτικό Ωκεανό;

Ένα νέο βίντεο με χρονοκάμερα δείχνει το λιώσιμο των αρκτικών πάγων στα ανοικτά των ακτών της Γροιλανδίας, με μόλις το 5% της αρχικής μάζας να έχει απομείνει.

Ο παλαιότερος και παχύτερος πάγος έχει αντικατασταθεί από λεπτότερο πάγο, ο οποίος λιώνει πιο εύκολα. Οι ερευνητές λένε ότι η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη απώλεια.
Ερώτηση: Αν αφαιρέσετε το 95% από κάτι, τι μένει;

Μια περιβαλλοντική κρίση.

Το εν λόγω “κάτι” είναι το αρχαιότερο και παχύτερο στερεό στρώμα παγωμένου νερού στον Αρκτικό Ωκεανό, το οποίο λιώνει τόσο γρήγορα που έχει απομείνει μόλις το 5% της αρχικής του μάζας.
Επιστήμονες από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση (AGU) έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο με χρονοδιάγραμμα που δείχνει τον σχηματισμό και την υποχώρηση των πάγων του ωκεανού τα τελευταία 35 χρόνια.

Η περιοχή – η οποία καλύπτει ένα τόξο 2.000 χιλιομέτρων από το δυτικό καναδικό αρκτικό αρχιπέλαγος έως τις βόρειες ακτές της Γροιλανδίας – θα είναι η τελευταία που θα χάσει την πολυετή παγοκάλυψή της, σύμφωνα με τα κλιματικά μοντέλα. Θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό καταφύγιο για είδη που εξαρτώνται από τον πάγο για την επιβίωσή τους, από μικροσκοπικά φύκια μέχρι θηλαστικά στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως οι πολικές αρκούδες.

Όμως, η θαλάσσια παγοκάλυψη εδώ λιώνει δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλα μέρη του Αρκτικού Ωκεανού. Μια μελέτη της AGU διαπίστωσε ότι καθώς ο παλαιότερος, παχύτερος πάγος της περιοχής εξαφανίζεται, αντικαθίσταται από λεπτότερο, λιγότερο σταθερό πάγο που λιώνει πιο εύκολα.

Το πάχος του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής ποικίλλει από χρόνο σε χρόνο λόγω των διαφορετικών καιρικών συνθηκών, αλλά φτάνει στη μέγιστη ετήσια έκτασή του τον Μάρτιο.

Ένα μοτίβο παρόμοιο με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής παρατηρείται στην Ανταρκτική, η οποία έχει χάσει περίπου το ένα έκτο της παγοκάλυψής της από το 2014. Η περιοχή έχει χάσει τόσο θαλάσσιο πάγο τα τελευταία τέσσερα χρόνια όσο έχασε η Αρκτική τα τελευταία 34 χρόνια. Οι ερευνητές της AGU έχουν χαρακτηρίσει τη συνεχιζόμενη απώλεια των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής δραματική ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

Οι θαλάσσιοι πάγοι αραιώνουν σε δύο υποπεριοχές της Αρκτικής, οι οποίες έχουν χάσει περίπου το ένα τρίτο του μέτρου σε πάχος κάθε δεκαετία. Το σημερινό μέσο πάχος των πάγων το καλοκαίρι είναι κατά 1,5 μέτρο λεπτότερο από ό,τι ήταν τη δεκαετία του 1970.

Η κατάσταση με το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής έχει επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη, όπως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας και η διαταραχή των ωκεάνιων ρευμάτων και των οικοσυστημάτων.

Σύμφωνα με τη NASA, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ και η μέση παγκόσμια θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη είναι σήμερα κατά 1°C θερμότερη από ό,τι στην προβιομηχανική δεκαετία του 1880.

Πηγή: weforum