Το ανησυχητικό ταξίδι ενός πιγκουίνου

Ένας πιγκουίνος “ταξίδεψε” 3000 χλμ από την Ανταρκτική στη Νέα Ζηλανδία, δείγμα της ανησυχητικής μεταβολής του οικοσυστήματος.

Ο πιγκουίνος της Αδελίας, τον οποίο οι ντόπιοι βάφτισαν Πινγκού, εντοπίστηκε χαμένος και αποπροσανατολισμένος στο  Birdlings Flat, ένα μικρό οικισμό στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Αυτή είναι η τρίτη περίπτωση που το συγκεκριμένο είδος πιγκουίνου της Ανταρκτικής καταφέρνει  να απομακρυνθεί τόσο από το φυσικό του περιβάλλον, με αποτέλεσμα να φτάσει στη Νέα Ζηλανδία. Η παρουσία του εκεί δεν είναι παρά μια δραματική υπενθύμιση των απειλών που υφίστανται τα πτηνά από την άνοδο της θερμοκρασίας των νερών, τον ολοένα και μεγαλύτερο ανταγωνισμό για φαγητό και τις μεταβολές των οικοσυστημάτων τους.

Οι ντόπιοι κάλεσαν τον ειδικό Thomas Stracke του Penguin Rehabilitation στο Κράιστερτς, όταν παρατήρησαν πως ο Πενγκού δεν έμπαινε στο νερό, κάτι που τον καθιστούσε ευάλωτο στα περιφερόμενα σκυλιά της περιοχής.

«Εκτός από το ότι ήταν υποσιτισμένος και σοβαρά αφυδατωμένος, δεν ήταν σε τόσο κακή κατάσταση, οπότε του δώσαμε υγρά και αλεσμένο ψάρι» τόνισε ο Stracke.

Έπειτα, τον απελευθέρωσαν σε έναν όρμο όπου οι διασώστες του ευελπιστούν πως θα καταφέρει να επιστρέψει στο σπίτι του. Σύμφωνα με τον ειδικό, η υπερθέρμανση των υδάτων σημαίνει πως τα πτηνά δυσκολεύονται να βρουν τροφή, γι’ αυτό και μετακινούνται για πολλά χιλιόμετρα ώστε να τραφούν.

Το κέντρο αποκατάστασης καταγράφει ολοένα και αυξανόμενο αριθμό σοβαρά υποσιτισμένων πιγκουίνων που φτάνουν στην περιοχή, αποκαλώντας την κατάσταση «εφιαλτική».

Πηγή: The Guardian