Το Μεγάλο Πράσινο Τείχος της Αφρικής

Ένα παράδειγμα συναδέλφωσης των λαών μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής μας αποδεικνύει πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα.

Το όνειρο ενός “μεγάλου πράσινου τείχους” γεννήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, όταν η άλλοτε εύφορη περιοχή Σαχέλ της Αφρικής υπέστη σοβαρές και συνεχείς ξηρασίες ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού και των μη βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης της γης. Για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων τοπίων του Σαχέλ, 11 Αφρικανοί ηγέτες υπέγραψαν την πρωτοβουλία “Μεγάλο πράσινο τείχος” το 2007 με σχέδια για την ανάπτυξη ενός διαδρόμου δέντρων μήκους 8.000 χιλιομέτρων σε όλο το πλάτος της ηπείρου – από τη Σενεγάλη στα δυτικά έως το Ντιζιμπουτί στα ανατολικά.

15 χρόνια αργότερα, 21 αφρικανικές χώρες έχουν ενταχθεί στο φιλόδοξο σχέδιο και περίπου το 18% του τείχους έχει ήδη ολοκληρωθεί. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια δέντρα έχουν φυτευτεί στη Σενεγάλη. 15 εκατομμύρια εκτάρια γης έχουν αποκατασταθεί στην Αιθιοπία. Μέχρι το 2030, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αποκατάσταση 100 εκατομμυρίων εκταρίων και τη δέσμευση 250 εκατομμυρίων τόνων άνθρακα.

Καλλιεργώντας παράλληλα γόνιμη γη και ανακόπτοντας την ερημοποίηση, το Μεγάλο πράσινο τείχος στοχεύει να μεταμορφώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην περιοχή του σαχέλ. Στους βασικούς στόχους περιλαμβάνονται η δημιουργία 10 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, η βελτίωση της ασφάλειας τροφίμων και νερού, η παροχή πρόσβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ενδυνάμωση των γυναικών με νέες ευκαιρίες, η μείωση της μετανάστευσης από την περιοχή και η αύξηση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία και την κλιματική αλλαγή.

Το τείχος θα αποτελέσει επίσης σύμβολο ελπίδας στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής, αποδεικνύοντας στον υπόλοιπο κόσμο τι μπορεί να επιτευχθεί όταν τα έθνη συνεργάζονται για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τη μεγαλύτερη απειλή της ανθρωπότητας.

Πηγή: designboom