Το μετάξι αράχνης στη μάχη κατά του πλαστικού

Το νέο υλικό, εμπνευσμένο από το μετάξι της αράχνης, θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Η πρωτοφανής ποσότητα πλαστικών που παράγεται τις τελευταίες δεκαετίες έχει προκαλέσει σοβαρή περιβαλλοντική ρύπανση. Μόνο οι συσκευασίες ήταν υπεύθυνες για το 46% από τους 340 εκατομμύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2018. Αν και η ανακύκλωση πλαστικών έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, τα περισσότερα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι μιας χρήσης, μη ανακυκλώσιμα και μη βιοδιασπώμενα.

Για το λόγο αυτό παρατηρείται μία έξαρση στα πλαστικά φυτικής προέλευσης, αλλά πολλά από αυτά μπορούν να κομποστοποιηθούν μόνο με τη χρήση βιομηχανικών διαδικασιών και όχι από τους ανθρώπους στο σπίτι.

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ βρήκαν έναν τρόπο να φτιάξουν πλαστικό, εμπνευσμένο από το μετάξι της αράχνης, το οποίο όμως μπορεί να κομποστοποιηθεί στο σπίτι.

Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα πλαστικό φυτικής προέλευσης και πρόσθεσαν νανοσωματίδια – σωματίδια μικρότερα από ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν να ελέγξουν τη δομή του υλικού για να δημιουργήσουν εύκαμπτες μεμβράνες, με ένα υλικό που μοιάζει με μετάξι αράχνης σε μοριακό επίπεδο. Το ονόμασαν “vegan μετάξι αράχνης”.

Αυτό το νέο υλικό, το οποίο δημιουργείται με μία πιο φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία και είναι κατασκευασμένο από βιώσιμα υλικά θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Πηγή: www.theconversation.com