Το μυστήριο των νεκρών ψαριών της Χιλής

Το μυστηριώδες φαινόμενο του θανάτου των ψαριών στη Χιλή προβληματίζει έντονα τους περιβαλλοντικούς επιστήμονες.

Χιλιάδες νεκρές σαρδέλες και γαύροι ξεβράστηκαν σε παραλία της Χιλής σε ένα ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο. Το περιστατικό, το οποίο συνέβη στην περιοχή Biobío της χώρας, κάλυψε τις ακτές του Coliumo με μια πολύχρωμη σειρά από νεκρά θαλάσσια ζώα.

Οι περιβαλλοντικοί αξιωματούχοι ερευνούν τώρα την ποιότητα του νερού στην περιοχή για να προσδιορίσουν την αιτία του μυστηριώδους περιστατικού, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει επιχείρηση καθαρισμού.

“Δεν είναι μια περιοχή στην οποία μπορεί να κολυμπήσει κανείς”, λέει η Ιβόνε Ρίβας, η τοπική δήμαρχος και συμπληρώνει, “Δεν μπορούμε να κατεβάσουμε χωματουργικά μηχανήματα (τρακτέρ) για να καθαρίσουμε τα νεκρά ψάρια, όπως συμβαίνει συνήθως όταν γίνεται καθαρισμός των φυκιών στις ακτές μας. Εδώ δεν μπορούμε να το κάνουμε. Πρέπει να γίνει με εργάτες”.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται κοπάδια νεκρών ψαριών σε παραλίες σε αυτό το τμήμα της Χιλής. Παρόμοια περιστατικά που αναφέρθηκαν πέρυσι εξηγούνται από τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στα βαθύτερα νερά, με τα ψάρια να κολυμπούν πιο κοντά στην ακτογραμμή σε αναζήτηση θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: euronews