Το νέο γάλα πατάτας στην κορυφή της βιωσιμότητας

Το φυτικό γάλα φαίνεται πως αρχίζει να κυριαρχεί στον 21ο αιώνα, αφού μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν το ένα τέταρτο των Βρετανών καταναλώνουν πλέον γάλα φυτικής προέλευσης, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 33% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών.

Σε αυτή τη δημοφιλή και κορεσμένη αγορά εισέρχεται ένα νέο φυτικό γάλα, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι η πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση γαλακτοκομικών προϊόντων μέχρι σήμερα: το γάλα πατάτας.

Η σουηδική εταιρεία DUG κέρδισε για τη δημιουργία της το 2021 το World Food Innovations Award στην κατηγορία Best Allergy Friendly Product.

Το φυτικό γάλα

Η βιωσιμότητα και η επιδίωξη για χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα βρίσκονται στο επίκεντρο της έκρηξης του φυτικού γάλακτος από την αρχή. Ενώ το αποτύπωμα άνθρακα του γάλακτος από γαλακτοκομικά προϊόντα ποικίλλει από χώρα σε χώρα, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι το επιβλητικό 3,0 kg CO2 ανά λίτρο παραγόμενου γάλακτος.

Όταν συγκρίνεται με τον μέσο όρο του γάλακτος βρώμης των 0,9kg CO2 ανά λίτρο, γίνεται σαφές ότι υπάρχει τεράστια εξοικονόμηση άνθρακα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα γάλατα το ίδιο βιώσιμο. Ενώ το γάλα αμυγδάλου, για παράδειγμα, έχει χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα κατά την παραγωγή, κατά μέσο όρο μόλις 0,7 kg CO2 ανά λίτρο, είναι περιβαλλοντικά καταστροφικό με άλλους τρόπους.

Περίπου το 80% του γάλακτος αμυγδάλου καλλιεργείται και παράγεται στην Καλιφόρνια, μια αμερικανική πολιτεία γνωστή για τις ξηρασίες της. Αυτό καθιστά τις υψηλές τιμές παραγωγής νερού του γάλακτος αμυγδάλου – 120 λίτρα για την παραγωγή ενός μόνο ποτηριού – τρομερές για το τοπικό περιβάλλον.

Το πράσινο στέμμα αυτή τη στιγμή παίρνει το γάλα βρώμης. Θεωρείται ευρέως ως το πιο βιώσιμο γάλα μέχρι σήμερα, χρησιμοποιώντας ελαφρώς περισσότερο CO2 ανά κιλό από τα αμύγδαλα, αλλά χρησιμοποιεί λιγότερη γη και σημαντικά λιγότερο νερό.

Το νέο γάλα πατάτας

Το γάλα πατάτας δημιουργήθηκε από την ακαδημαϊκό, καθηγήτρια Eva Tornberg, στο Πανεπιστήμιο Lund. Παράγεται στη Σουηδία και είναι πλέον διαθέσιμο για αγορά σε καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την εταιρεία η καλλιέργεια πατάτας έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα, με ένα μικροσκοπικό 0,27 kg CO2 ανά λίτρο.

Οι πατάτες είναι επίσης μια αρκετά εύκολη καλλιέργεια στη φροντίδα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται 56% λιγότερο νερό από τα αμύγδαλα για να αναπτυχθούν.

Πηγή: www.euronews.com