Το νεότερο νησί της Ιαπωνίας

Τα 6.000 και πλέον νησιά που απαρτίζουν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος έχουν μια νέα προσθήκη, αφού οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μια υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη 1.200 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο δημιούργησε μια νέα μάζα γης.

Το νησί σχηματίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Minami Ioto, του νοτιότερου νησιού της ομάδας Ogasawara. Σύμφωνα με την ακτοφυλακή, το νέο νησί έχει σχήμα ημισελήνου και διάμετρο περίπου 1 χλμ.

Το μέλλον του όμως κρίνεται αβέβαιο καθώς η τέφρα και άλλα θραύσματα είναι απίθανο να αντέξουν ένα συνεχές χτύπημα από τα κύματα, αλλά η συνεχιζόμενη ηφαιστειακή δραστηριότητα θα μπορούσε να παράγει ροές λάβας που τελικά θα σχηματίσουν ένα πιο ανθεκτικό σκληρό κέλυφος. Τα νησιά που δημιουργήθηκαν με παρόμοιο τρόπο στην περιοχή το 1904, το 1914 και το 1986 εξαφανίστηκαν όλα λόγω διάβρωσης.

Το 2013, λόγω έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας εβδομάδες ηφαιστειακής δραστηριότητας ένα νησί συγχωνεύτηκε με ένα ήδη υπάρχον, και έφτιαξαν μια νέα ξηρά που, για λίγο, έμοιαζε με τον σκύλο καρτούν Snoopy!

Η Νισινοσίμα θεωρήθηκε ότι μοιάζει με τον Σνούπι, αφού η ηφαιστειακή δραστηριότητα δημιούργησε μια νέα χερσαία μάζα. Φωτογραφία: Asahi Shimbun/The Asahi Shimbun μέσω Getty Imag

Η εμφάνιση νέων νησιών στα νοτιότερα σημεία της Ιαπωνίας μπορεί να έχει δυνητικές γεωπολιτικές επιπτώσεις, ωστόσο, ακόμη και αν μία νεότερη χερσαία μάζα επιβιώσει και προστεθεί στην επικράτεια της Ιαπωνίας, είναι απίθανο να απαιτήσει αλλαγές στα χωρικά ύδατα ή την αποκλειστική οικονομική ζώνη της χώρας.

Πηγή: www.theguardian.com