Το στρώμα του όζοντος της Γης επουλώνεται!

Παρά το γεγονός ότι τα πρωτοσέλιδα διεθνώς, κατακλύζονται καθημερινά από τραγικές ειδήσεις σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, υπάρχει μια καλή είδηση που αρχίζει να ξεπροβάλλει δειλά. Ναι, το στρώμα του όζοντος της Γης έχει αρχίσει να επουλώνεται!…

Αυτή η ανάκαμψη είναι ότι πιο σημαντικό για την ανθρωπότητα, καθώς το στρώμα του όζοντος είναι υπεύθυνο για την απορρόφηση των υπεριωδών ακτινών του ήλιου, φιλτράροντας την ακτινοβολία που προκαλεί καρκίνο του δέρματος στους ανθρώπους, καταστρέφει τις καλλιέργειες και διαταράσσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα, μεταξύ άλλων καταστροφικών επιπτώσεων στον πλανήτη.

Τεράστια ζημιά δια χειρός… ανθρώπου!
Η αλόγιστη χρήση χημικών ουσιών και οι εκπομπές αερίων ρύπων, έχουν προκαλέσει τις τελευταίες δεκαετίες τεράστια ζημιά στο στρώμα του όζοντος, με αποτέλεσμα να ανοίξει ‘τρύπα’ πάνω από το νότιο πόλο. Η τρομακτική παρακμή της στρώματος, είχε σαν αποτέλεσμα οι κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε μια διεθνή συνθήκη, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, με στόχο την σταδιακή κατάργηση την παραγωγή και τη χρήση χημικών που καταστρέφουν το όζον.

Στην πραγματικότητα, η πρόοδος από τη διεθνή συνθήκη του Μόντρεαλ είναι ελάχιστη, σε αντίθεση με την εικόνα βελτίωσης στο στρώμα του όζοντος, που οφείλεται στην δραστική αλλαγή του τρόπου ζωής λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Πολλά και σημαντικά λοιπόν τα οφέλη για το όζον, οι επιστήμονες όμως δεν σταματούν να προειδοποιούν πως οποιοσδήποτε εφησυχασμός, μπορεί να επαναφέρει την τεράστια ζημιά. Οι άνθρωποι άλλωστε είναι αυτοί που μπορούν να διαταράξουν και να βλάψουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να το θεραπεύσουν!

Πηγή: www.themindunleashed.com