Το τροπικό δάσος του Daintree επιστρέφει στους Αβορίγινες

Η έκταση άνω των 160.000 εκταρίων θα τελεί πλέον υπό τη συνδιαχείριση της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ και του λαού Eastern Kuku Yalanji, με την ελπίδα να μεταβεί τελικά στη διαχείριση αποκλειστικά από τους αυτόχθονες ιδιοκτήτες.

Η επίσημη τελετή αναγνώρισης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου στην πόλη Μπλούμφιλντ.
“Ο πολιτισμός τους είναι ένας από τους παλαιότερους ζωντανούς πολιτισμούς και αυτή η επιστροφή της γης αναγνωρίζει το δικαίωμά τους να κατέχουν και να διαχειρίζονται τη Χώρα τους”, έγραψε στο Twitter η Meaghan Scanlon, υπουργός Περιβάλλοντος και Great Barrier Reef.

Το Daintree, ένα πεδινό τροπικό δάσος που πιστεύεται ότι είναι το αρχαιότερο στον κόσμο, βρίσκεται περίπου 125 χιλιόμετρα βόρεια του τουριστικού κέντρου του Κερνς και συνορεύει με τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο (Great Barrier Reef). Αποτελεί μέρος του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO Wet Tropics of Queensland.

Όταν της απονεμήθηκε ο χαρακτηρισμός της το 1988, η UNESCO έγραψε ότι “αυτή η εκπληκτικής ομορφιάς περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για την πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητά της”. Ένας σημαντικός αριθμός σπάνιων φυτών και ζώων αποκαλούν το Daintree σπίτι τους, όπως το καγκουρό του δέντρου Bennett, το νότιο κασουάρι, ο βάτραχος του καταρράκτη και η εντομοφάγος νυχτερίδα με τη μύτη του σωλήνα. Πολλά από αυτά τα είδη δεν απαντώνται πουθενά αλλού στη Γη.

Σύμφωνα με τη Rainforest Rescue, μια αυστραλιανή μη κερδοσκοπική οργάνωση που επικεντρώνεται στη διατήρηση του περιβάλλοντος, το Daintree φιλοξενεί το 30% των μαρσιποφόρων ειδών της Αυστραλίας και το 20% των ερπετών της.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που η κυβέρνηση της πολιτείας του Κουίνσλαντ αναγνωρίζει τους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες. Την περασμένη εβδομάδα, ο τόπος που προηγουμένως ήταν γνωστός ως Fraser Island αποκαταστάθηκε επίσημα στην παραδοσιακή του ονομασία, K’Gari, που σημαίνει “παράδεισος” στην τοπική γλώσσα Butchulla. Το γεγονός σηματοδοτήθηκε με μια παραδοσιακή τελετή καπνίσματος Butchulla στις 19 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Cnn